[操作疑難] 香港政府一站通java用唔到

想問下最新既win10版本或android版本可以用咩browser用到一站通既駕駛預約服務,我已試micro edge, chrome, opera同firefox都用唔到,firefox插左java都唔得,曬左我唔少時間,我直頭懷疑政府係味玩9人

via HKEPC Reader for Android

Java 只 support 要用 ie , 郵政局 e certificate 已經領教過

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

Windows 10 內置,只是隱藏了

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

thomascheung 發表於 12/11/2020 20:47

Java Runtime 應該 還 可以 自己 download 落來 裝 ....
https://www.java.com/en/download/manual.jsp

thomascheung 發表於 2020-11-12 20:47

我講 ie

只可以用IE +1
其他browser一早飛走哂NPAPI支援 (Java Applet需要NPAPI)

Java 只 support 要用 ie , 郵政局 e certificate 已經領教過
thomascheung 發表於 12/11/2020 20:47

有無 test page?
edit: 忘記咗有其它 test pages... sorry!  

Win 10 ver 20H2 無咗 IE 了, 只有 Edge!
edit: 咦 原來 要 手動 搵個 IE 11 出來, 不過 都是 無 預載/隱藏 Java! 去到 test page 會提你 download Java!

你冇理由整d咁既野出黎係馬,一係唔整,整就整好d,我已經唔算電腦白痴黎,都要曬左唔小時間都係搞唔掂果隻,總共試左pc chrome, Firefox, micro edge, opera係咁插入java又試adobeflash, android又試左佢頁面話支援果幾個browser都唔得,真係寫個服字

via HKEPC Reader for Android

佢個system幾年前(10年前?)做落IE run到就算,應該要問點解啲新browser唔支援舊嘢要迫個網站update
不過我都覺得應該踢走java,裝java太麻煩

佢個system幾年前(10年前?)做落IE run到就算,應該要問點解啲新browser唔支援舊嘢要迫個網站update
不過我 ...
Rime 發表於 2020-11-14 21:15

十年前IE / Firefox / Opera / Chrome都支援Java
係後期先個個cut哂