[操作疑難] FLV及RMVB要轉檔MP4嗎?

flash好快就走上絕路,
google話到明唔再支援,
我以前下載了好多影片都是FLV格式的,
雖然而家的player仲播到,
但係唔再係流行格式,
會唔會遲下都唔再技援呢?

我另外都有唔少RMVB的片,
而家都唔再係流行格式,

呢兩種檔案係咪轉做MP4會好少少呢?
影片player會唔會遲下唔再支援呢?

影片格式唔使轉
有解碼器就得
如果講舊 我仲有D用 intel codev4/5 (1998年左右仲可以播到)
Flash 你裝返flash player就得囉 有offline install版
支持ie firefox

via HKEPC Reader for Android

如果你真係跟google走
你真係死得囉
個chorme又大食又唔好用

via HKEPC Reader for Android

但係話flash有好多漏洞嘛,
所以先被人放棄。
連Adobe自己都在2020 年12 月淘汰 Flash Player

影片格式唔使轉
有解碼器就得
如果講舊 我仲有D用 intel codev4/5 (1998年左右仲可以播到)
Flash 你裝返fla ...
暴走呆喵 發表於 2020-11-16 14:39

大約Firefox 86就會完全用唔到flash player(唔止預設停用咁簡單):
https://groups.google.com/g/mozi ... lBU4/m/b9FwjVAbBAAJ
不過flash有獨立player,唔使依靠browser嘅。

轉片唔使急嘅,等你平時用開個player播唔到先再算。可能到時AV1已經好流行,嗰時先轉都未遲。
當然轉做流行嘅格式可以慳電、慳容量、邊度都播到唔使煩。

唔洗轉
轉左只要得到更差既畫面

player support方面唔洗擔心
一旦support左既format, 基本上永遠都唔會消失
你而家播到既format, 50年後一樣播到

flash好快就走上絕路,
google話到明唔再支援,
我以前下載了好多影片都是FLV格式的,
雖然而家的player仲 ...
finfin 發表於 16/11/2020 00:39

手動 裝咗 Flash Player 的話, 可以用 VLC, MPC の類 的 video players 去播 FLV!
即是 類似 codec 咁.... 咁就 不怕 一眾 browsers 封殺!!
總之自己留一個 Flash Player 的 copy!
edit:
RMVB 可以用 LAV Filters, 安裝時有得揀!

唔該各位意見,
咁似乎都可以安心啲。

唔該各位意見,
咁似乎都可以安心啲。
finfin 發表於 21/11/2020 02:10

留一個 無 block Flash 的 browser 都無壞.... e.g. 舊版 FIrefox!
注意 多數 Flash video & games 好似 都是 32-bit?????

留一個 無 block Flash 的 browser 都無壞.... e.g. 舊版 FIrefox!
注意 多數 Flash video & games 好似  ...
toylet 發表於 2020-11-22 00:16

32bit的file在64bit電腦都播到吧?
應該無影响呱?