[徵求] 有冇人會攪Ioncell 0907c 充電器團購呀???

有冇人會攪Ioncell 0907c 充電器團購呀???
http://item.taobao.com/auction/i ... 12c2.jhtml?cm_cat=0

有興趣......有冇人攪.....

咦...你地唔知部份放電有問題咩?

咦...你地唔知部份放電有問題咩?
A君 發表於 2010-5-2 13:26

不知道啊,a sir可否解答一下

不知道啊,a sir可否解答一下
ricky6076 發表於 2/5/2010 14:29

有會員買左,但放電後就充唔到,死電池...

c9000會唔會及引d?
lunxg 發表於 2010-5-2 02:03 PM

呢個價唔吸引
c9000,上年香港行貨團購價都係HK$460

隻隻都係欠小小功能
唔係無左內阻顯示,就係無左出統計圖,又或者檢測鹼性失效(呢個係多餘)

回返隻0907c放電問題

pc2366:
上次我叫你黎青衣搵我,借隻比你試用,你又無黎;留過SMS比你,約九龍塘又無覆我,我以為你無興趣.
仲有,你果幾十粒殘殘地的GP(四驅車摩打用),唔建議用0907c:

呢部係傻瓜機,只適合全新電池起步使使用:

如果果批電池被感測為損毀(慧眼/明智等等),暫時聲稱僅見過一個可行方案()
硬性低電流(50mah)充十小時,低電流(40mah)放十小時;如此進行3-4個cycles,total 用3-4日時間.

咁樣做的話,起碼要有一隻10年前的傻充搭配,同埋要人手搞幾次(按refresh制幾次),太麻煩.c9000就可以custom set cycles,方便好多.

A君:
refresh制放電,放低過1.0v,然後被感測為損毀;仍然只知道得cck888有這個情況同我自己僅一粒用左5-6年的Panasonic殘電.我自己其他不同牌子,不同年期的電池均沒有這個情況.
該粒Panasonic事後用傻充谷左8小時後,重新被0907c接受;但呢粒殘電都係無用,放電率極低,內阻超高,唔夠電流,唔好講motor,連mp3機都推唔起,我e+長期用係電子鐘.

我會比較相信該現象是因電池老化/損毀而至
不過cck888話當時d電池只係motor用左3個月,先引起我興趣了解

c9000會唔會及引d?
lunxg 發表於 2010-5-2 14:03

成500人仔......

呢個價唔吸引
c9000,上年香港行貨團購價都係HK$460

隻隻都係欠小小功能
唔係無左內阻顯示,就係無左出統 ...
pbodq 發表於 2/5/2010 15:16

放心,我知道不是你的問題

成500人仔......
pc2366 發表於 2010-5-2 17:05

重點係500人仔都有人買