測試分享 : AEXEA 2GBx4 (8GB) DDR2 800 CL5 超頻(更新 #55)

前幾日同Henry 去腦場搵RAM , 見到AEXEA DDR2 800 做緊115蚊1條 , 幾抵玩 , 每人入左4條

今次試RAM 純粹以入到Windows 為準 , 唔講穩定性住

Test Platform :
Intel C2Q Q6600 @ 3.20GHz (400 * 8)
Asus P5E @ Rampage Formula bios
AEXEA DDR2 800 x 2 (or x 4)
Shappire HD4850 1GB
Antec NeoHE 550w

要行800CL3 真係有難度 , 要推到2.6v 先做到, 試下就算數, 唔敢長玩

CPUZ validator : http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=470975

4條一齊上 , 2.4v 就可以玩到8GB DDR2 1000 CL4
以蔗渣既價錢超到燒鵝既味道 ,  已經係對得住有餘

CPUZ validator : http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=470716

原帖由 孔明仔 於 2008-12-27 13:51 發表
4條一齊上 , 2.4v 就可以玩到8GB DDR2 1000 CL4
以115蚊呢個價位既RAM,  已經係對得住有餘

有無條ram個樣睇睇呀,好似好正喎

原帖由 fishing_tonny 於 2008-12-27 13:55 發表

有無條ram個樣睇睇呀,好似好正喎

今晚拆機補番圖
條RAM 係冇Heatsink 版本

2.4v會唔會高左D...
另外樓主有無128*8 EPP既SPD數值..
想改宜家果條玩下..

玩完大超 , 就梗係試下穩定性測試~
我個人比較喜歡心理關口 , 就試下8GB DDR2 1000 CL5-5-5-15 @ 2.2v
原來行8GB Memtest 真係幾長時間 .. 成粒鐘都係得20% 左右

原帖由 東尼仔 於 2008-12-27 14:48 發表
2.4v會唔會高左D...
另外樓主有無128*8 EPP既SPD數值..
想改宜家果條玩下..

冇辦法 ... 4條一齊行1000CL4 唔似2條咁玩法 , 要求比較嚴格
如果係衝低CL 或者玩高頻 , 2.4v 試下都冇乜所謂 , 反而頭先試2.6v 就真係淆淆地
長行我唔會高過2.2v
我冇epp 呢d spd 數值 sorry

原帖由 孔明仔 於 2008-12-27 14:53 發表

冇辦法 ... 4條一齊行1000CL4 唔似2條咁玩法 , 要求比較嚴格
如果係衝低CL 或者玩高頻 , 2.4v 試下都冇乜所謂 , 反而頭先試2.6v 就真係淆淆地
長行我唔會高過2.2v
我冇epp 呢d spd 數值 sorry

改返行333Mhz Strap RAM 5:6 應該仲有得去喎

原帖由 wai896 於 2008-12-27 14:57 發表

改返行333Mhz Strap RAM 5:6 應該仲有得去喎

reboot 試下先   thanks

其實之前粒Q93仲好超過依粒