請教樽頸位所在

CPU: C2D E4600
RAM: (2G)ADATA DDR2 800 CL5 x 1 + (2G)ADATA DDR2 800 CL6 x 1 (768MB行RAMDISK)
MB: GIGABYTE P31-S3G (BIOS VER:F3)

現在行..
FSB: 241MHZ
CPU倍頻: 12(2892MHZ)
RAM倍頻: 4(964MHZ)
RAM TIMING: 6-6-6-30
CPU V:1.325(CPUZ顯示: 1.29V)
RAM V:+0.2
FSB V:+0.1

問題1:
無論我點升降FSB/倍頻, 總之CPU一到2.9G行3DMARK06或打機都會RESTART, 就算加壓都無用

問題2:
RAM FREQUENCY超過FSB 2.5倍(603MHZ)之後, 無論點上都唔影響3DMARK06既SCORE, 係唔係即係再升都無用? 定係打機先至見到影響?

問題1:
無論我點升降FSB/倍頻, 總之CPU一到2.9G行3DMARK06或打機都會RESTART, 就算加壓都無用
底板再加多d電.
有無試過 ram 行 1:1?
用咩火牛?
cpu 用咩散熱?幾多度?
北橋 HS 係咪好熱?

原帖由 kf 於 2009-3-20 18:21 發表
底板再加多d電.
有無試過 ram 行 1:1?
用咩火牛?
cpu 用咩散熱?幾多度?
北橋 HS 係咪好熱?

1. fsb試過再加, +0.2時上到333mhz, 但倍頻要set到cpu行低過3g先入到windows, 低過2.9g先行到3dmark06同玩game
2. ram1:1試過, ram v可以減少少, 不過都係上唔到cpu
3. 2themax牛魔王400w(中央田跟list砌機)
4. 原裝散熱, idle 35度(real temp), full load 62度
5. 係咪機箱中間果舊  無軟件試, 開箱半分鐘後用手覺得好熱, 如果唔等半分鐘應該唔掂得(我無用onboard sound卡, 呢塊板又無onboard display)

原帖由 Victorychan2002 於 2009-3-20 19:35 發表
maybe CPU too hot, or the NB chipset need to add V.

cpu應該一般, nb試過add都係上唔到cpu

原帖由 wan2baby` 於 2009-3-20 20:17 發表
ram有冇降級啊?

試過1:1行266mhz都唔得

可能北橋温度過高,又或者P31-S3G夾e4500上唔到3ghz (底板中間銀色果舊HS頂唔順)
試吓加把風扇吹住北橋,底板再加多d電,ram 行1:1.

原帖由 kf 於 2009-3-20 21:01 發表
可能北橋溫度過高,又或者P31-S3G夾e4500上唔到3ghz (底板中間銀色果舊HS頂唔順)
試嚇加把風扇吹住北橋,底板再加多d電,ram 行1:1.

即係係heatsink上面裝風扇? 無螺絲位喎
其實北橋係咪on board sound卡?

原帖由 kcthomlau 於 2009-3-21 00:33 發表

即係係heatsink上面裝風扇? 無螺絲位喎
其實北橋係咪on board sound卡?

你試吓係顯示卡上面 棟 把風扇就啱位就吹到.北橋唔係on board sound卡.
北橋係cpu同ram溝通橋樑,.

我覺得係塊板上唔倒

除時你 2.9 都過唔倒intel burn test
(full 10 )