原裝HP 菠蘿冰

今日行新高登, 見到新高登二樓, 先上電梯, 然後再上樓梯之後, 轉角中間果間鋪
果間野平時係賣SERVER 野的, 今日去走走, 見到有全新原裝既HP 鋁菠蘿冰賣,

每隻賣20 蚊

外面寫住係: HP  QUICK COOLER QC04B, 12V, 風扇無寫A 數, 可以改做厚扇,.

我執左兩雙, 另外仲見到有一隻仲強勁既忘記左係HP 乜野64BIT ITINIUM 既CPU
用既合金鋼菠蘿冰, 不過果隻就好貴, 二百幾, (雖然 EBAY 賣得仲貴.....)
但係 CORE2 又未必對位......所以無買

有興趣就得閒看看吧......

先出幾張圖先:

上面

側面

向CPU 面

for P4? I remember my company has come P4 with this kind of cooler

比p4 或者係dual core 都合用, 原本應該係設計比 server 用架喎......
(pc 有無我就唔知啦)

見到 server 果隻至夠堅, polar orb, 佢係好早期菠蘿冰, 當時香港根本無人識菠蘿冰
而且呢隻野係比果d 好特別既cpu /超熱server 用的, 出果時因為"進階電腦" (本野無看幾年了, 唔知摺左未), 做過testing 跑贏晒全部所有heat sink 成幾條街, 之後大家至開始與玩菠蘿冰之嘛  (不過台記果d 比起呢一隻, 材料同造工仲差好遠)

自己看介紹啦, 2000 年的文章
http://www.hardocp.com/article.html?art=MTc0LCwsaGVudGh1c2lhc3Q=

玩過...好重手