唔知係咪買錯ram....[買左對虧ram]

經過一晚memtest,行 cl4-4-4@2.2v,發現兩個error,確定完之後繼續行,再多三個
呢對ram虧到咁,係咪可以換??  搵代理定係去番間鋪(琴日買的)??

圖mem1係行完一晚,今朝見到嘅
  圖mem2係今朝按左確定之後再行三個鐘(出街食野),返黎見到嘅
圖mem3係返黎按確定後 stop test 前嘅
--------------------------------------------------------------------------------
今日諗住買對2x2GB cl4嘅ram,喺中央店到見到 OCZ 有對 titanium 寫住 CL 4-4-4咁,見四舊水就有交易,於是買左.....

但係返到黎上機開cpu-z睇,見到唔係 4-4-4 嘅 之後睇番條ram寫住4-4-4 @ 2.2v.....咁其實係咪即係 取巧 先有cl4

入bios手動set番 4-4-4-15
電要set番上2.2 如果唔係有機會唔穩定

原帖由 skyco 於 2009-3-23 01:04 發表
入bios手動set番 4-4-4-15
電要set番上2.2 如果唔係有機會唔穩定

咁有冇d ram係default 行 cl4 而唔洗做超頻設定架??  我唔係好識超頻,所以唔係幾敢set bios

原帖由 ryan_1987 於 2009-3-23 01:09 發表

無.......................

即係g skill、 supertalent、kingston 嗰d 寫住cl 4 都係要set bios同加電壓 先行到 cl 4-4-4??

原帖由 wan2baby` 於 2009-3-23 01:14 發表
我入左對corsair 2gbx2 1066 cl5-5-5-15 360蚊咋

個sales都話買 1066 會好d....不過我唔知我塊板用唔用到,同埋我係一心想買cl 4嘅ram,因為我只係知 cl 值細d就快d

原帖由 ryan_1987 於 2009-3-23 01:19 發表

你intel米1樣要超cpu外頻超上去, 分分鐘粒u外頻上5到
1066查實係800包超版, 電壓都要2~2.3v

咁我好彩無買1066姐=_=....

有冇d 軟件係專門test ram架??  即係類似 sp2004咁test cpu 咁test