超頻超新手一問 > <

師兄們
小弟是一位超頻的新手
初嘗超頻便遇到問題了
我發現core voltage非常高(未超頻都很高超過1.3)
我只小超 bus speed到240(已經是摸頂,再高便開機無畫面,要reset cmos)
core voltage便去到1.480,而溫度也非常高:funk:
其他野我都無改過(全也是auto)
core voltage也是設到auto...我試過改低voltage便開機無畫面

電腦配置如下
Intel E5200(2caps) CPU
OCZ 4G DDR2-800 RAM (兩條2G)
J&W JW-IG41-MKII 底板 (買電腦條友話呢塊抵用,又多超頻野SET)
Colamax 4650 display card (low profile)
火牛 2themax 270w牛 (因為細箱連牛,連換大d watt數都唔得 )
Windows Vista
到底問題出在那裏??
我試過換一隻大火數的牛(裸機時),但問題沒有改善
希望大家指教一下小弟

1.48V好似太高:funk:
你試下1.2v行唔行到default
同埋隻牛得270w唔多夠

我都用緊呢塊板,電壓唔好set auto,手動set
我試過粒E5200 set auto,冇超佢自己同我行1.4v
但又唔係次次都係咁,有時又正常行1.2v,但有時又1.4v
手動set死個數就冇問題

原帖由 lolokman 於 2009-4-12 18:21 發表
我都用緊呢塊板,電壓唔好set auto,手動set
我試過粒E5200 set auto,冇超佢自己同我行1.4v
但又唔係次次都係咁,有時又正常行1.2v,但有時又1.4v
手動set死個數就冇問題

請問set幾多先係合理??
係咪要一d一d咁試??

原帖由 sakurako 於 2009-4-12 14:25 發表
師兄們
小弟是一位超頻的新手
初嘗超頻便遇到問題了
我發現core voltage非常高(未超頻都很高超過1.3)
我只小超 bus speed到240(已經是摸頂,再高便開機無畫面,要reset cmos)
core voltage便去到 ...

你個情況同我好似...幾個月前
方法好簡單
首先要update bios去 v1.3, 官網有
update bios 前要去 bios入面disable flash write protection
v1.3 會fix jor LCD mon無signal, E5200高溫問題, 不能正常boot機等等
update完之後, 去bios 較倍頻去 x9.5
跟住關機hard mod去 FSB 1066, 2個jumper都set '2-3'
跟住開番機, cpu default v 係 1.200v

Suppose 粒u hard mod左後會變成 266.66x9.5 = 2.533 GHz <--同原本差唔多, 咁樣可以好大機會係 1.200v開到機, hard mod左後ram, pci-e frequency乜都唔駛理, 跟住只需慢慢set倍頻向上試, 如果你好肯定可以行到266.66x12.5 @ 1.200v 咁就唔駛之前set 9.5

試下得唔得~

原帖由 wertty 於 2009-4-13 00:08 發表

你個情況同我好似...幾個月前
方法好簡單
首先要update bios去 v1.3, 官網有
update bios 前要去 bios入面disable flash write protection
v1.3 會fix jor LCD mon無signal, E5200高溫問題, 不能正常boot機等等
up ...

唔怪得成日都無畫面,但電腦又好似做緊野咁啦:funk:
多謝師兄教路呀
請問bios係點update架
同埋師兄你的setting係點架??
等我都可以照樣做

原帖由 sakurako 於 2009-4-13 01:33 發表

唔怪得成日都無畫面,但電腦又好似做緊野咁啦:funk:
多謝師兄教路呀
請問bios係點update架
同埋師兄你的setting係點架??
等我都可以照樣做

塊板俾我既經歷真係....
update bios to v1.3, 而家用落又幾好
cpu電你試下跟vid set 1.1625v
ram 1.90v, NB 1.13v, cpu vtt 1.200v

hard mod FSB 1066, 266.66x9.5實開到機既
u就粒粒好大分別, 我粒弱質2 cap e5200, 1.1625v只可穩行2.50GHz
上3GHz都要1.30v, 真係人都癲

你hard mod慢慢 set高倍頻試喇
or 穩陣d你可以set jor cpu 1.25v先, 開 266.66x12.5行下火山先
爆左既就加下電, 唔爆就減下電

update bios 去 JW 網到download
download 完 unzip, 好似有2個folder,揀wintools個o個folder
update前去 bios disable flash write protection
update bios有風險, 要係系統好穩定既情況先好做
如果唔係就要去九龍灣搵代理搞

原帖由 wertty 於 2009-4-13 01:56 發表

塊板俾我既經歷真係....
update bios to v1.3, 而家用落又幾好
cpu電你試下跟vid set 1.1625v
ram 1.90v, NB 1.13v, cpu vtt 1.200v

hard mod FSB 1066, 266.66x9.5實開到機既
u就粒粒好大分別, 我粒弱質 ...

真係多謝wretty大大的幫忙
現在可以穩行FSB1066, 266X12.5 (3.3G)
CPU VOLT在1.2都沒有問題(火山行了1個多小時也沒有ERROR)
而溫度在51度 IDLE好像還是有點偏高(可能細箱的散熱較差 )
不過小弟還是有少許問題,希望師兄們可以指教一下
RAM 1.9V, NB1.13V, CPU VTT1.2V
這些設定都是在最低旳下限
如果推高會在較能上有多大的變化??
相反對部機的溫度是否會提高很多??

原帖由 sakurako 於 2009-4-13 20:28 發表

真係多謝wretty大大的幫忙
現在可以穩行FSB1066, 266X12.5 (3.3G)
CPU VOLT在1.2都沒有問題(火山行了1個多小時也沒有ERROR)
而溫度在51度 IDLE好像還是有點偏高(可能細箱的散熱較差 ) ...

CPU VID低係熱d架喇
超左就熱力飛凡
我粒弱u唔超行火山45度
hard mod左266唔駛太理 ram, nb cpu vtt 電
但行333就可能要加 nb 電, cpu vtt電就盡量唔好set 咁高, ram都唔駛
其實都好睇粒u體質點, Q834 5 cap 可以乜電都唔搞, 底板hard mod FSB 1333
333x12=4GHz都開到機
你可以試下333x12開唔開到機, 有可能會333開唔到機, 但我估你呢粒cpu如果得都要加電去最少1.35v樓上先穩行
但係粒u會超熱

原帖由 wertty 於 2009-4-13 21:03 發表

CPU VID低係熱d架喇
超左就熱力飛凡
我粒弱u唔超行火山45度
hard mod左266唔駛太理 ram, nb cpu vtt 電
但行333就可能要加 nb 電, cpu vtt電就盡量唔好set 咁高, ram都唔駛
其實都好睇粒u體質點, Q83 ...

多謝晒呀...wery師兄
不過我可能唔摸頂啦
依家3.3夠用就算
不過我依家idle40幾50度,而行火山時去到成65度
合唔合理呢??
如果我想降溫應該減陪頻還是減bus speed好些??