新發現!VGA 影響 CPU 超頻

拿首先我要強調,唔係火牛唔夠力!因為我用緊 silverstone DA850,而我亦只上左1張 galaxy GTX285 ,隻牛成 850W 點會唔夠力………

OK,正傳黎喇。話說,我原本 config 如下:
CPU:  Q9550
MB:  MSI P45 platinum
RAM:  OCZ platinum 1066 2Gx2
VGA: Inno3D GTX260+

Bios setting (ver. 1.4):
450x8
CPU voltage: 1.125
DRAM voltage: 1.872
MCH voltage: 1.196V
MCH GTL REF: 0.7217
VTT FSB Voltage: 1.21
(補充,呢隻板係冇 PCI-E frequency set 既,即係咩情況下佢自動 lock 死 100)

原本 setting 下,僅僅係轉左由 GTX260→GTX285,即刻機都著唔到,就算我加 CPU 電上 1.21V 都一樣死。我已經試過轉返做 GTX260,確定同一設定下燒機完全過關,就張野一換……
(補充: 唔超頻情況下完全正常運作,包括張卡玩過 atitools燒卡,3dmark 均冇事)

原帖由 helenchan 於 2009-6-4 18:31 發表
拿首先我要強調,唔係火牛唔夠力!因為我用緊 silverstone DA850,而我亦只上左1張 galaxy GTX285 ,隻牛成 850W 點會唔夠力………

RAM:  OCZ plati ...

其實都唔算新發現…
好少見 D 高手超 CPU 破紀錄時係會用 High-End VGA, 甚至 CF/SLI 方案。
用得 CF/SLI  去破紀錄已經係為破 3D Mark 紀錄, 而唔係為破 CPU Frequency 紀錄

我個case同你一樣ati4650--->ati4890即刻機都著唔到,就算我加 CPU 電上都一樣死,朋友話我隻牛550W 唔夠力 又唔想換牛住

加北橋電得唔得

原帖由 helenchan 於 2009-6-4 18:31 發表

RAM:  OCZ plati ...

有無駁PCI-E 旁4 pin?

去摸CPU頂的玩家
唔係只插PCI顯卡 IDE硬碟 PS/2鍵盤&滑鼠
然後將多餘的功能都disable哂架咩?

唔超u 咪得, 一係轉i7

原帖由 grandninja 於 2009-6-4 18:56 發表

其實都唔算新發現…
好少見 D 高手超 CPU 破紀錄時係會用 High-End VGA, 甚至 CF/SLI 方案。
用得 CF/SLI  去破紀錄已經係為破 3D Mark 紀錄, 而唔係為破 CPU Frequency 紀錄

但係我都冇用 CF/SLI,純粹係一張換一張,都仲要係由同一代既 GTX260 去 GTX285………

原帖由 garutim 於 2009-6-4 18:57 發表
我個case同你一樣ati4650--->ati4890即刻機都著唔到,就算我加 CPU 電上都一樣死,朋友話我隻牛550W 唔夠力 又唔想換牛住

你隻係咩牛先?靚牛既話 550W 點會唔夠力推 4890 ?

原帖由 pch0113 於 2009-6-4 19:08 發表
加北橋電得唔得

試過電佢,由上述 1.196V 加到去 1.22V 都唔得……

原帖由 dellasus 於 2009-6-4 19:12 發表
有無駁PCI-E 旁4 pin?

我一路都有駁開。轉張 GTX285 時最初都有駁住,跟住發覺超唔到時,為左求證關唔關 4pin 事,我特登整走佢,發覺一樣超唔到…… 因為今晚有D野阻住,冇機會再進一步試清楚,我聽日睇下有冇時間再試真D。
想問下,果個 4pin 係咪供電比 CPU 用?

原帖由 kanduki 於 2009-6-4 19:20 發表
去摸CPU頂的玩家
唔係只插PCI顯卡 IDE硬碟 PS/2鍵盤&滑鼠
然後將多餘的功能都disable哂架咩?

咁我又唔係摸頂…………3.6GHz 應該都唔算過分。我粒野暫時試到最高 4.0G,平時因為溫度問題行 3.6G ,咁以我個 case 3.6 應該唔算好難掛…

依家搞搞下真係想放左張卡,張野都唔好玩既!

不如試下加北橋電