雙核cpu 超頻 , 配5年以上 ide 既80gb hdd ...

原帖由 tai0430 於 2009-6-9 19:35 發表
5000+ oc . 3.0 .... 一排
原裝heatsink 乜都原裝 無乜散熱... 冬天果排至超
380w antec 火牛
..
配一個80gb segate atx - ide over 5 年好舊成日bt 既hdd

會唔會令個hdd 加速老化問題 ??
以下係我用個sw 測出黎既 ...

有問題?

2G RAM玩 warhammer online RVR 80人+會唔夠
所以會狂用virtual memory

原帖由 tai0430 於 2009-6-10 13:08 發表

唔記得講20 人 戰鎚

0 fps

主城 0

就算唔夠都唔會0

所以係好大問題至黎問 搞左好耐

你望下HDD 燈係唔係長著先la

用左5年咁耐,你有冇試過check有冇bad sector?「Error scan」

你塊板用唔用到SATA2?(或SATA)
如果用到,不如買個新Harddisk啦,而家D Harddisk,又平又大碗!(最緊要SATA快過IDE,用落應該會順D)

舊o個個,用來儲存檔案,或者down BT囉。

直情望唔到眨,係講緊打機o個陣,定係平時?如果平時的話,就一定一定有問題。如果打機的話,理應都唔會紅到唔眨的。

你打咩機?通常D Game經常需要從Harddisk度讀資料,所以係有影響架。

你隻segate 80 知唔知幾多轉?
5400 rpm定7200 rpm?
如果係5400,轉用7200會順D。

而如果係7200都好,SATA harddisk的每秒傳輸量多D,打機過畫面load資料都會快D,而且新的harddisk cache應該比5年前的大,cache大D對隻硬碟順暢&壽命都有幫助。

所以,舊harddisk 已經5年既話,我覺得換新harddisk 都係時候。

你隻harddisk傳輸速度不穩既問題,我估都有可能係window裝某左D野o係後面將資料傳來傳去,有可能咋,不過都試下盡量del咁D無謂野丫?