點樣超e8500?

我係新手乜都唔識
應該o係個bios set d咩?
set完之後行咩program來睇下係唔係stable?

Full config plx

e8500
mp p45 extreme s
4gb ram kingston ddr2 800mhz
his 4850 512版

用everest睇~~

我都係新手,希望幫到你啦………

我建議首先入 bios,試下齋提升 CPU 外頻「我都搵唔到叫乜,佢個 manual……」從 333→400,然後幫 RAM 除頻 1:1「應該係 DRAM clock at next boot」然後入 win 試試行 orthos 2小時睇下穩唔穩定先,唔穩定既話會出 error/直接死機,冇問題既話暫時叫做初步超到。

跟住就試下提高 CPU 外頻,從 400 起,每 10 增加,途中留意可能要開始加 CPU 電壓「CPU Vcore X-shift」,電壓加到 1.4 建議就停唔好再加。當然,呢個我認為只係新手需要停,老手唔駛
另外如果途中測試時 orthos 死,可能需要用 memtest 試下,睇下係 ram 拖累定粒 U 唔得。如果試到係 ram error 既話,你需要加 ram 電壓「DRAM voltage select」,又係新手建議唔好加多過 2.2V

如果有其他問題既話………都係等高手 sunderstan 解答

原帖由 helenchan 於 2009-6-13 10:53 發表
我都係新手,希望幫到你啦………

我建議首先入 bios,試下齋提升 CPU 外頻「我都搵唔到叫乜,佢個 manual……」從 333→400,然後幫 RAM 除頻 1:1「應該係 DRAM clock at next boot」然後入 win 試試行 orthos 2小時睇下穩 ...

唔該唔好叫我高手= =" 呢度大把人叻過我...只係大家切...切....切磋下姐
MP P45 Extreme S我無用過 你可唔可以POST個BIOS Screen出黎睇下

原帖由 helenchan 於 2009-6-13 10:53 發表
如果有其他問題既話………都係等高手 sunderstan 解答

你條死仔,噴完一輪口水之後再擺人上枱,跟手閃人~~~

唔知邊幅有用
我都係o係download返個manual睇

原帖由 sunderstan 於 2009-6-13 11:16 發表

唔該唔好叫我高手= =" 呢度大把人叻過我...只係大家切...切....切磋下姐
MP P45 Extreme S我無用過 你可唔可以POST個BIOS Screen出黎睇下

拿證明到係高手喇,知道一山還有一山高,知己嘛 人地超高手拿A,甚至十條狀元,咁你至少都B、C咁喎,都係高手,不過未係會升仙果隻姐
我 download 過佢個 manual 睇,個說明垃圾到呢……乜都冇

原帖由 K_C_ 於 2009-6-13 11:16 發表
你條死仔,噴完一輪口水之後再擺人上枱,跟手閃人~~~

我會蒲頭架!雖然我仍然係條粉皮

原帖由 Gaspar 於 2009-6-13 13:00 發表
唔知邊幅有用
我都係o係download返個manual睇

因為個 manual 太垃圾,乜都冇講,尤其選項入面既子項全部都冇講到,我諗你最好就影相黎睇睇。如果唔得既話,咁都要你響入面所有子項項目抄低全名,按順序寫返上黎睇。
想問入面有冇個項目係類似 CPU FSB frequency 咁上下名既野,又或者個數值寫住 333 架?個 manual 完全冇…

而家好似係333*9
應該set做幾多好?
原裝超上4ghz掂唔掂?
我見到有個ram
1:1就係667
1:1.2就係800
而家係auto 800