微超 肥II 940, 即時靚仔哂!

尋日無無聊, 忽然覺得果3.0GHz美中不足...咁好啦
自自然超上3.2GHz...一切無問題好正常...
不過上到3.2GHz又令我諗起肥II 955...
點解?
原因在於955既HT Link係2GHz,而940只係1.8GHz...
所以我又著手超HT,問題係黎喇!
我每加10MHz係HT,CPU又會自動同你加16MHz...
所以就算HT Link去到2GHz,CPU個GHz數都係唔靚仔...
靈光一閃!! (Black Edition)<---唔係比其他U可以Set好多野嫁咩?
結果我入左BIOS修改HT倍頻為10X,再利用AMD OverDrive幫助下...
搞到完美,基本上同955冇分別,只係腳位唔同。
下一位目標就係盡量減低電壓,等粒U涼快少少..
如各師兄覺得我小題大作的話,見怪勿插
附圖先:

AMD OD.jpg
X4 940 CPU-Z.jpg

超HT冇乜用,超NB先有用

識得超頻,就有呢種滿足感。
「我駛乜買貴幾舊水」

(雖然,要比940同955,仲有DDR2同DDR3既分別……

回覆 3# 的帖子

嘿...我都有諗過...但係如果用黎打機分別真係唔大
不過DDR3平到谷低入手都唔遲

原帖由 lolokman 於 2009-6-13 12:03 發表
超HT冇乜用,超NB先有用

NB即係北橋?

原帖由 topppet4 於 2009-6-13 13:21 發表
嘿...我都有諗過...但係如果用黎打機分別真係唔大
不過DDR3平到谷低入手都唔遲

以我所知,真係分別唔大,要考慮升上DDR3的話,一係唔升,一升就爆升!只係升上1333就廢事啦,等佢再平D,先考慮4G 1600 1800 2000...實行個延時都要少。

原帖由 天仇 於 2009-6-13 13:25 發表

以我所知,真係分別唔大,要考慮升上DDR3的話,一係唔升,一升就爆升!只係升上1333就廢事啦,等佢再平D,先考慮4G 1600 1800 2000...實行個延時都要少。

無論去到1600 1800......我都優先考慮CL值

原帖由 topppet4 於 2009-6-13 13:22 發表

NB即係北橋?

NB frequency
北橋頻率
overdrive個到有得睇
NBfrequency高的話RAM同埋L3 bandwidth都會高D

原帖由 lolokman 於 2009-6-13 15:20 發表

NB frequency
北橋頻率
overdrive個到有得睇
NBfrequency高的話RAM同埋L3 bandwidth都會高D

係BIOS調高左