簡直係我既救星,請受小弟一拜
要罝頂兼加亮

原帖由 sunderstan 於 2009-8-15 19:43 發表
以我所知CPU GTL vRef都係跟VTT行既...
詳細資料請參考狂少website

呢個我真係唔明,可唔可以幫手解解佢?我一陣上去搵資料充實下自己先
想問其實係咪即係當改 vtt ,而非 cpu 電時,cpu gtl ref 會跟隨改變?經你提醒返,我都記得個鬼佬係話 cpu gtl ref 同 vtt 相關。呢刀插得靚,等我度下開個特別鳴謝位先~~~

原帖由 helenchan 於 2009-8-15 20:37 發表

呢個我真係唔明,可唔可以幫手解解佢?我一陣上去搵資料充實下自己先
想問其實係咪即係當改 vtt ,而非 cpu 電時,cpu gtl ref 會跟隨改變?經你提醒返,我都記得個鬼佬係話 cpu gtl ref 同 vtt 相關。呢刀插得靚,等我度下開個特別鳴謝位先~~~

唔需要啦, 我都係幫得就幫下
至於點解 我無深究到...
反正粒粒CPU都唔同, 換左另一粒超, 唔單只CPU GTL vRef, 就連NB GTL 都要重新玩過

查實我基本上睇唔明個鬼佬 up 緊乜,因為我完全唔識電子………不過我記得佢個圖 support 左你岩

http://www.thetechrepository.com/showthread.php?t=87

回覆 23# 的帖子

咩唔駛啊!集思廣益牙嘛!我覺得呢個好重要架

如果講進階設定
DRAM仲會有 DRAM VTT Voltage, NB DDR vRef / Channel A vRef 等等
DRAM, 仲會有Command Skew, Clock Skew, Control Skew
CPU Skew方面基本剩係同MCH Clock Skew有關
簡單黎講係將訊號Delay, 以Picosecond做單位 以達致訊號一致 (有錯請插)
通常係高FSB時會出現訊號不同步問題, 將某樣野delay可以增加FSB超頻能力
注意微調clock skew唔會對CPU電壓有影響 唔好徙心機諗住咁樣就可以低電D
DRAM Skew比較複雜, 係底板入面由北橋晶片到每條dimm既距離都唔同
所以同樣有機會出現不同步問題
至於DRAM vRef方面就隻隻顆粒都唔同...又係要trial and error
TIPS: 一般P45想達致600FSB for dual core 500FSB for quad, CPU Clock Skew係一定要微調, delay 100~200PS不等 (相對MCH Skew, 如果你MCH Skew係SET Delay 100PS既話, CPU Skew就要set高過100, 通常MCH Delay多過CPU Skew會有反效果 唔信可以試下)
除左知setting之外仲要知病徵
死機都可以有好多種方法, 而唔同既情況發生可以俾到提示係究竟死邊範
例如: 自動Reboot, 藍畫面, HardLock, 直接熄機, 出Error 等等

原帖由 sunderstan 於 2009-8-15 20:47 發表
如果講進階設定
DRAM仲會有 DRAM VTT Voltage, NB DDR vRef / Channel A vRef 等等
DRAM, 仲會有Command Skew, Clock Skew, Control Skew
CPU Skew方面基本剩係同MCH Clock Skew有關
簡單黎講係將訊號Delay, 以Picos ...

暈左
我見我塊執板都有得set!

好有心機呢@@

如果有埋X48教學篇就好,我見塊X48用電個MIN都比P45高....

very nice, thank you