原帖由 賓尼._. 於 2009-8-15 19:00 發表
咁得閒打丫你

都話要積陰德羅
查實仲有個「深層次原因」,有緣遲D再講………

原帖由 ckah 於 2009-8-15 20:23 發表
你地d vtt gtl 睇左都唔明!!
但係真係可以學到好多野..!!thx!!

新手如果唔止要知點起步,仲想知果D究竟係乜東東既話,咁就真係要 google 喇,事關果D野並不簡單,需要到詳細同複雜既解說。

原帖由 helenchan 於 2009-8-16 10:44 發表

都話要積陰德羅
查實仲有個「深層次原因」,有緣遲D再講………

新手如果唔止要知點起步,仲想知果D究竟係乜東東既話,咁就真係要 google 喇,事關果D野並不簡單,需要到詳細同複雜既解說。

師兄造福人群

原帖由 sunderstan 於 2009-8-15 20:47 發表
如果講進階設定
DRAM仲會有 DRAM VTT Voltage, NB DDR vRef / Channel A vRef 等等
DRAM, 仲會有Command Skew, Clock Skew, Control Skew
CPU Skew方面基本剩係同MCH Clock Skew有關
簡單黎講係將訊號Delay, 以Picos ...

DFI 就係正~~~ 我果幾塊板基本上都冇得 set,係得 cha A ref 咋……
至於死機模式方面,呢個真係鄭重希望你做個補充,事關 google 都好難搵到集中同清楚既解說,我自己又未夠班講………  查實我都係成日段估亂黎,唔理有冇估錯都照衝照撞果隻

回覆 29# 的帖子

如果有人送我一塊 rampage extreme ,咁我會補充架

原帖由 helenchan 於 2009-8-16 10:52 發表
如果有人送我一塊 rampage extreme ,咁我會補充架

我記得外國有賣open box既都係$150US~~

Ratio CMOS setting/CPU clock ratio
項目: CPU 倍頻
建議數值: 一般黎講新手可以暫時唔改動。當想嘗試 CPU 外頻極限時,就可以將倍頻數值降低,以確認會唔會撞 FSB wall
關聯數值: 冇
備註: 有時需要關左個 EIST 至可以 set 到呢個項目

點確認會唔會撞fsb wall?

原帖由 sunderstan 於 2009-8-16 11:28 發表
我記得外國有賣open box既都係$150US~~

依家要儲錢買新機箱,再入 i5 玩,要體驗下 Lucid 既魔力 X48……等人送算喇

原帖由 ckah 於 2009-8-16 16:59 發表
Ratio CMOS setting/CPU clock ratio
項目: CPU 倍頻
建議數值: 一般黎講新手可以暫時唔改動。當想嘗試 CPU 外頻極限時,就可以將倍頻數值降低,以確認會唔會撞 FSB wall
關聯數值: 冇
備註: 有時需要關左個 EIST 至可以 set 到呢個項目

點確認會唔會撞fsb wall?

先將倍頻降落黎,純粹測試高外頻下穩唔穩。如果某個程度既外頻,即使將倍頻降到好低,但仍然死都唔穩,上唔到去既話,就知道撞左 FSB wall 喇。

原帖由 helenchan 於 2009-8-16 20:06 發表

依家要儲錢買新機箱,再入 i5 玩,要體驗下 Lucid 既魔力 X48……等人送算喇

先將倍頻降落黎,純粹測試高外頻下穩唔穩。如果某個程度既外頻,即使將倍頻降到好低,但仍然死都唔穩,上唔到去既話,就知道撞左 FSB wall 喇。

謝謝你..我岩岩搵到最高fsb325mhz..倍頻x10..1.24v..但係上番倍頻就上唔到喇..+到電壓1.3xxv都唔得!!請教!!
重有想問問我個biso..有咩要disabled?圖下

e5200
biostar tp45ph
a-data ddr2 800mhz x2

想問你既既各項詳細設置係?

另,基本上你只需要 disable C1E 同 C-state,其他可以唔駛搞佢。不過呢兩個對超頻既影響,通常心理大過實際作用,跑極限另計………

X100

做得好!!!