3.        狀態檢視工具:
Cupid/gpuid
係咪打錯左cpuid做cupid?

原帖由 lrctsang 於 2009-8-18 00:45 發表
小弟記得在年半前第一次超頻,helenchan兄都有在這裡提點小弟的雖然小弟到現在都不是什麼高手及和其他c兄看齊 ......但起碼對超頻都有著一定的認識 如今helenchan兄出此文,的確幫助不少初學超頻的兄弟們

唔洗客氣。查實新手真係幾慘(我都覺得自己其實都幾慘下架 ),無從入手又求助無門,好似我呢挺冇 fd 既(吹水既就多,一講到要教路呢D麻煩野,佢地就即刻好多野做唔得閒架喇)就更煩。

自己當年都試過上網搵料,奈何初入門果陣,直頭衰到連要 search 咩都未知……家下提供個心得大家參考,起碼幫到大家聯想到,google 條 search bar 入D咩落去好

原帖由 kwokhokay 於 2009-8-18 10:29 發表
3.        狀態檢視工具:
Cupid/gpuid
係咪打錯左cpuid做cupid?

係喎,真係打錯字……… 改返先

樓主,各位師兄,師姐,我又黎打搞各位,小弟終於搵到個自己喜歡既位置,想係呢度落D功夫,雖然塊板好方便,可以AUTO....AUTO...落去,但係我真係有心想學你地咁PRO,SET番D數值,請問各位可以指導下我麻,另外想問,RAM用1:1好定而家2:3好呢  
cpu pll voltage已手動改回1.51,上面張圖係AUTO既
現在祗係安全地入OS,希望各位肯出手,指導後再學燒機 (貪心)

其實你可以先按住我既實戰篇既建議步驟試下先,試到真係有唔明既地方至再問。你依家問,老實講我都係 copy 一次實戰篇比你咋

回覆 54# 的帖子

哦,我去嘗試下

我都係用msi p45 platinum,之前壞左塊板見平左咁多換既,我想問下bios到個個DRAM NB setting咩來?入面有drive setting 1,2,3,4
睇完本manual都冇講
同埋唔知點解我bios set幾多fsb,入到win睇,用cpu-z都係+左2 eg:bios 400 win 402
bios 1.6

你所講既 DRAM NB setting 係由 bios 1.5 開始至加上去既,針對 ram 超頻既 setting。佢地聲稱會好超左喎,不過我左試右試左一輪,發覺係仲衰過以前羅。如果你想知進一步既資料,唯一方法係直接問台灣 MSI 客服,不過個客服尤如垃圾一樣,你問同唔問基本上都冇乜分別………我自己就懶得問喇………

至於你講既 +2,屬正常現象。好多板都會有類似情形,至於原因……我都唔知點解……有部分人會提議唔好用整數,比如 400 就特登改為 399/401,不過我試過響 MSI P45 platinum 呢個方法唔 work。不過,查實呢個影響唔算好大,可以唔洗特別搞佢。

回覆 57# 的帖子

唔該晒
仲等我set左以為會好超d
見到佢寫strengthen ram oc
好彩係正常現象,仲以為bios有bug

好野,支持你

支持好post