我超外頻其他咩都冇搞都唔識降
係開左cnq
ktt160 發表於 2010-5-1 02:09 PM

可能係OS問題
如果係Win7既話
Control Panel->System and Security->Power Options->Preferred Plans->Change plan settings->Change Advanced power settings->Processor power management->Minimum processor state->Setting:0%

如果Preferred Plans係揀Balanced/Power Saver既話,預設係5%
如果Preferred Plans係揀High Performance既話,預設係100%(開唔到CNQ)
Power Saver會造成3DMark低分,High Performance會造成CNQ失效
所以我會揀Balanced

跑完分cap圖果陣咪會降左既?轉High Performance cap完圖再轉返Balanced就得

你咁樣問一問真係提醒到我,呢個係開CNQ既第2個條件

RAM ratio ?
HT multi?
NB multi?

呢D 都係外頻既影響範圍.
wilsonkf 發表於 2010-5-1 14:13

all auto xd

真好! 學到新方法, 可以試一試! Thx~

咁應該係 ram 既問題多...
首先, 你要set 番條ram 個 spec 既電壓同 cl值等等
另外, 留意條ram 個spec 講 ...
wilsonkf 發表於 2010-5-1 14:25

我條係1333 cl9
超到cl7 其他冇搞
ram to fsb 呢個搞搞先

咁應該係 ram 既問題多...
首先, 你要set 番條ram 個 spec 既電壓同 cl值等等
另外, 留意條ram 個spec 講 ...
wilsonkf 發表於 2010-5-1 14:25

冇ram to fsb呢行..

咁set 番做 1066 試下... cl9 keep 住唔改先.

有D 板係直接 set 1066 1333 1600 ...
1066 = 5.33x fsb
133 ...
wilsonkf 發表於 2010-5-1 18:41

如果要超外頻超高D
條RAM要行1066/800先得
我行235X17都唔得了
都係上唔到4G