肥龍1055t 問題

請問有冇ching知邊個週期既1055t比較低電同好超呢
同埋如果超得高係咪要disable左cpu 個performance boost呢

我用770t-ud3p
250*14 上3.5g已經好難,ht link 2000
唔去1.5v電就一定藍,ram已降到最低

苦惱中,唔通係體質最差既一粒

有冇ching幫幫手

電壓要上到咁高先能夠穩跑

跑哂成個06唔知點解粒U高左2百幾分

有咩問題....
andyming 發表於 2010-8-5 02:14

我依家NB 1.26V CPU NB 1.275V  CPU 1.475V
如果想再上,啲電應該要點加呢?
因為第一次玩AMD,見啲電咁高都驚左,想知過左幾多先危險,就好似INTEL 最好1.4V以下

你由頭到尾都冇理條RAM
andyming 發表於 2010-8-5 13:04

ram應該要點做呢?我除左頻加cl值改做8
預設1333 cl6
依家係1066 cl8

呢個系我之前玩1055的測試 , 呢粒vid未超1.3 超左vid 1.275 當在890FX-UD5時
hang05 發表於 2010-8-5 13:34

返緊工唔係好記得,vid好似係1.325
依家280*14  ht行1960 原來上到1.5v都唔穩
啲電又再加左都係跑幾個字就藍
nb 1.28v  cpu nb 1.30v cpu 1.5v
ching請指教

我條1600MHz ram上cpu3.5GHz要行番1333MHz先穩行   但一上3.6GHz又唔穩定
ram:1.65v 其他:auto

...
asd888 發表於 2010-8-5 14:39

超u,就算ram除左頻ram都要加電??

回復  KENYIP12345

唔洗  不過依家重未有信心降番1.5v  遲D先慢慢搞
asd888 發表於 2010-8-5 16:21

依家上倒4G但跑唔夠幾個字就藍,HT降到落1600都係咁,電又唔知加幾多先算唔危險

ram 試set到去1400~1600 呢個位 ,CL 夠佢跑就OK
CPUV 1.5 first , CPU NB 1.4v , DRAMV 1.7 or more
270x14 ...
hang05 發表於 2010-8-5 17:17

ching,想問nb ,cpu nb同cpu個電壓喺幾多先算安全?
因為見amd高intel好多,想知以上3個既電壓喺幾多以下先安全

RAM試下1.7v
andyming 發表於 2010-8-5 19:56

即係唔超ram都要加佢電?
同埋請問nb , cpu nb , cpu分別安全電壓係幾多以下呀?