今年兩次比賽都係咁唔愉快

可以直接睇重點紅字

今日Asus個比賽
一去到抽波仔揀HW
抽到第9即係最尾
得揀剩庶
著機->入BIOS->F10->底板VGA LED著紅->換VGA->著機->入BIOS->F10->底板VGA LED著紅->換板
先來先知其實HW沒事佢要clear cmos剩拆電唔得,用jumper都唔得,要拔電源線+底板電池先clear到CMOS(拔<20秒都clear唔到,要再耐D)
但玩開Asus 8XX板超唔掂最多咪reboot按F1入返去,真係唔知咩事會搞成咁
工作人員個啊叔仲好串
"頭先明明見到你著到機,你入BIOS搞過咩黎呀?再著唔到唔好搵我"
我剩係熄左Audio,Lan就搞成咁,都廢事同佢解釋
佢一開始1粒鐘砌機+試野既時間就係咁過哂
佢正式開始比賽我都未著到機
之後第3次著到機乜都唔熄,剩試DDR3 1600 8-8-8
又係底板VGA LED著紅
又reset多次
第1次入到Windows已經係比賽開始左15分鐘
因為硬件同時間關係由頭到尾用左粒半鐘比賽時間只係跑左3次PI 8M
CPU 4400 NB2000 1600 9-9-9 3m57s
CPU 43xx NB29xx 1600 9-9-9 3m16s
CPU 43xx NB29xx 1600 6-8-6 3m11s927ms
(多謝 多毛 提供資料話問過台灣,近排出貨全部係PSC XDT chips,而事後黑仔話比賽呢D係2000C9 mark低落1600)
對RAM試過1600 5-8-5都著到但入唔到Windows
粒U就好似未到我手就俾人玩縮左咁,NB3000都唔得
我跑完3m11s叫工作人員上分,但我個分冇update到
有個叫Xeon既人個分變左3m11s927ms
過多幾個字再問工作人員我個分先變3m11s927ms
事後聽佢講係4.3G 1600 9-9-9
跑到同我連ms都一樣埋真係有D懷疑
佢PI同我一樣分,Vantage GPU高分過我,Vantage CPU低分過我
而咁岩CPU + V GPU + V CPU既總分同佢一樣,PI又一樣,最後以Vantage總分作準,佢第4我第5
講返Vantage開始果陣
個規則講一套做一套
http://bbs.ocqq.com/thread-35771-1-1.html
2) 3DVantage “P” – Default setting, 總分 “P” Score 及 CPU score將會分開計算得分, 但兩個分數必須為單一次運行所取得。
要單一運行所取得即係一上分就兩個分一齊上架啦
我見到有人剩上CPU分所以問下工作人員
我指住個mon問GPU同CPU test可唔可以分開行
佢勁串咁答我
"得...你想點行都得架啦,CPU同GPU可以分開跑,Vantage同PI同時跑都得添"
之後我跑,跑完想上分
另一個工作人員話
"CPU/GPU分單獨跑唔上得架喎,要一齊跑先得"
被完完全全的fake了,又浪費左好多時間,我上分果陣係比賽前10mins
只係夠時間即刻跑1次完整分就咁交上去
到頌獎果陣,佢好似鋪頭買野咁對住張紙同你confirm
但佢其實只係程序需要扮核對,因為派獎果個工作人員(女)根本就唔識D硬件
第4名既890同第8名既870板掉轉左
第5名既HD5750同第7名既HD5670掉轉左
要自己私底下換返解決
搭車回程果陣仲聽到OCQQ junior果班人唔知真相就係到話Asus玩野
有人以為第7名真係拎左HD5750仲值錢過第6名拎1600C9 2Gx2係度埋怨

次既問題
1. BIOS一開始唔知咩事,就算超頻失敗最多咪reboot再F1,佢長著VGA LED紅左冇畫面,CPU/RAM/VGA/PSU重插都冇面俾
2. 工作人員態度唔好
3. 工作人員唔清楚規則就亂咁答人,仲要串人
4. Vantage既規則...

回復 1# LKNim

啊叔對我都好串!

點解asus  d工作人員可以咁唔專業-.-
為番工而番工-.-

點解asus  d工作人員可以咁唔專業-.-
為番工而番工-.-
KOCHUN0303 發表於 2010-8-8 10:25 PM

工作人員好多OCQQ
邊D係/有冇Asus我就唔知

同埋因為clr過CMOS
日期時間變左1/1/2002 00:00
我跑完分cap圖
佢叫我改返正常日期時間
即時O左
有咩分別?

回復 4# LKNim

改黎哂時間-.-
低b-.-

可以直接睇重點紅字

今日Asus個比賽
一去到抽波仔揀HW
抽到第9即係最尾
得揀剩庶
著機->入BIOS->F10- ...
LKNim 發表於 8-8-2010 10:00 PM

今次比賽用既 BIOS 唔係最新0905
見到我都 R 晒頭 , 點解唔用新d 既 0905 呢
穩定d  + 超高d喎

我都 R 緊頭 , 以為第七名咁爽有 HD5750
換翻 arm 我都無意見 , 我似乎同 HDX670 既卡比較有緣

我尼邊4.46跑pi....最盡.....
1600 C9...低一格都cannot...

今次比賽用既 BIOS 唔係最新0905
見到我都 R 晒頭 , 點解唔用新d 既 0905 呢
穩定d  + 超高d喎

我 ...
dom 發表於 2010-8-8 10:41 PM

最莫名其妙係我一開始D著唔到機果陣

有一刻以為係特製BIOS某電壓下唔俾著機
但Tommi唔係度就乜都正常返哂

佢係度/唔係度我都係用果個setting
但佢係度果陣我死機死左成粒鐘

可以直接睇重點紅字

今日Asus個比賽
一去到抽波仔揀HW
抽到第9即係最尾
得揀剩庶
著機->入BIOS->F10- ...
LKNim 發表於 2010-8-8 22:00

唔係呀~有pack RAM幾好呀@@

我尼邊4.46跑pi....最盡.....
1600 C9...低一格都cannot...
jueho 發表於 2010-8-8 10:46 PM

我4400跑到1次
但時間唔知咩事仲慢過我AIIx2 245@3500成1秒
之後縮左只可43xx

A-Data 1600C9
我借FD果條係Micron D9KPT
你地隊長話天天話係Hynix
多毛話問過台灣廠話最近出貨全部PSC
即係果盤RAM係混chips

我抽波仔抽到包尾幾乎冇得揀都有2條PSC
算不幸中之大幸