請問amd fx-5000 想超到3.0G BIOS要點SET(有圖)?(得左#22)

如題請大家幫手,教下小弟,依家兩條DDR2 RAM又變左677 點SET翻800

5000 b.jpg
CPU-Z FX5000 A.png
CPU-Z FX5000 B.png

bio set  1.25v,
cpu-z core-volt 1.248v
core speed 得2210mhz
關唔關其他野set得唔好事?感激萬分 ...
面交player 發表於 2010-8-12 02:17

原來真係唔關電事1.2V-1.3V 都一樣

唔知你想問乜. FX-5000本身行2.2G,你較幾多電壓都系系2.2G架喔

唔知你想問乜. FX-5000本身行2.2G,你較幾多電壓都系系2.2G架喔
321 發表於 2010-8-12 10:39

保守估計 1.15V 都重可以 2.2GHz
再低就未必開到機/穩定

你想降電?
但你又話1.2V-1.3V都係唔關事,,,姐係你想超?
淨較電壓係唔會超到嫁喎-_-

你條RAM依家迷800囉-_-
想超到3.0,
首先將CPU NB同埋CPU V較番到最原始果度,姐係冇加冇減
之後慢慢拉外頻,姐係240果度
一開始拉個20先,唔得就拉10,得左就拉多5再得左就拉多2/3,睇下默電上到幾多,
當然,你每拉完一次之後燒火山幾個字先~"~

你條RAM依家迷800囉-_-
想超到3.0,
首先將CPU NB同埋CPU V較番到最原始果度,姐係冇加冇減
之後慢慢拉外頻, ...
fai103 發表於 2010-8-13 17:37

尾3尾4個度顯示 MEMORY INFORMATION: 667  唔準???

你係用緊果個模式,
但係CPU-Z果度SHOW出黎係400,
乘2=800,姐係你已經行緊800...

你係用緊果個模式,
但係CPU-Z果度SHOW出黎係400,
乘2=800,姐係你已經行緊800...
fai103 發表於 2010-8-13 18:33

我明啦~~唔該晒, 咁如果我想超RAM 我要點攪??

我明啦~~唔該晒, 咁如果我想超RAM 我要點攪??
面交player 發表於 2010-8-13 18:42

超頻都未識唔好超RAM...
麻煩太多...