想問下我粒1090t係唔係到極限

我已經將電壓加到1.45v,再加會唔會有危險,請各位ching幫幫手睇下

回復 1# henry2677
any cpu ?

點解你無超外頻????

請問你用咩板,NB行幾多,NB,CPU NB比幾多電,有冇加到PLL
同埋係咩RAM,見倒你RAM行16XX 1:4,用幾多電?
試下除頻行返1:2

回復 3# ip4368
我試過倍頻和外頻一齊拉,結果連bios都去唔到,要禁cmos先可以著番機,其實我仲想問電壓加到幾多先會有危險,因為我去到3.9都要用1.45v先可以燒到機,thx

我已經將電壓加到1.45v,再加會唔會有危險,請各位ching幫幫手睇下
henry2677 發表於 13-8-2010 06:19 PM

你用咩 HSF ?   
CPU 66C 你係 行緊火山定就咁行?

回復 1# henry2677
你張圖电啲V好有問题由其12V得7、48

回復 6# dom

HSF用緊cm520,66c 係行緊火山半個鐘到既溫度

回復 7# chochun
其實我唔係好明要點超,我無加電壓可以將倍頻拉到18x200=3600,但係想再拉高d就要加電壓,我慢慢由預設1.325v加到1.45v先可以去到19.5x200=3900,再拉高少少都已經唔得,入windows會藍畫面,燒火山會有error,所以想請教下各位ching,1090t係BE,唔鎖倍頻,係唔係就咁拉高倍頻再加電壓就ok??

回復 9# henry2677

用BE cpu普通超頻唔超ram就就咁拉高倍頻再加電壓就ok, 但超cpu外頻效率比較只超倍頻高.
如果你係用gigabyte底板, 超高cpu外頻時要同時加CPU-NB電壓先可以開到機.

粒cpu可以用高至1.5~1.55v電壓,但要注意cpu溫度升過高.