新手長行oc setting (1055t+UD-5)

小弟係新手
所以Ching們可能覺得我好白痴,咁都post
其實我係想ching們教下我點超上4G長行
Ram用SP 1600 CL8 x2
去圖

我見冇咩人用Giga UD-5
其實有小小想玩開箱文
UD-5 比我既感覺係唔好超
因為見到好多Ching FSB 上 290+
我就上270 都好難
試過要電  U 1.5幾v    同電 NB
我粒1055t 1.325 上到3.6 (stable)
要上3.7 就要電到1.5
會唔會係我唔識超??
真心求Ching 教路

你粒1055咩code
1022果批默電1.25v 3.8ghz 火山都冇問題

我覺得想超玩ASUS好D-.-

可參考Frankie007 兄Setting
Yahoo! 發表於 2010-9-26 01:12

佢用Asus wo
FSB 上285 我末成功過
btw, 謝
你粒1055咩code
1022果批默電1.25v 3.8ghz 火山都冇問題
minibanana 發表於 2010-9-26 18:44

有冇software 可以睇到CPU code??
唔太想除cooler
我覺得想超玩ASUS好D-.-
ktt160 發表於 2010-9-26 20:33

我都知
Ausu 870 都上到FSB 300
Choose Giga 係因為佢用料好似好D
等我可以放心電U/NB
其實我有D想賣左UD-5入返ASUS
不過好似冇咩人會買......

有冇加CPU/NB電?試下加到1.35V

有冇加CPU/NB電?試下加到1.35V
cmlee 發表於 2010-9-27 02:02

Ching 係指邊個??
CPUNB   定係 NB ??
CPUNB 我加到1.25
NB 就係1.15

有幾點要留意
1.RAM Freq. / RAM Volt.
2.CPU-NB Freq. / CPU-NB Volt.

直接上300外頻啦,隨便拎塊MSI 770-C45都做到啦
RAM試下行1066個除頻
開出黎就係DDR3 1600(手動行8-8-8 1.65V)
CPU-NB試下行x8(手動行1.175V)
開出黎就係2400MHz
CPU行x13
開出黎係4050MHz(手動1.45V)

開到機得左可以試NB 2700MHz(1.2V)/3000MHz(1.35V)
CPU穩到先再試降電

有幾點要留意
1.RAM Freq. / RAM Volt.
2.CPU-NB Freq. / CPU-NB Volt.

直接上300外頻啦,隨便拎塊MSI 770- ...
LKNim 發表於 2010-9-27 22:55

成功上到4G 啦
300x13.5 = 4050 MHz
燒機用1.475 v 就ok
不過 跑分CINEBENCH 就要1.5v 先冇error
full load 50度
NB 上左2700   @ 1.25v
1.35v 可以上3000 不過怕長行會死
NB full load 42度 (用電子溫度計)
會唔會太熱??(冇開冷氣)
咁樣長行有冇問題??
P.S. 謝LK兄教導