[測試] AMD 550BE 開4+超頻極限?

買左套antec 620水冷. 試試究竟自己粒550be開4可以衝上咩速度!
希望各位ching教下路俾多d意見小弟! xddddd

硬件如下:
MSI 890GXM-G65 BIOS Version 1.9 (最新)
AMD 550BE 3.1GHZ
CORSAIR XMS3 1600C9 DDR3 Memory (9-9-9-24 1.65V)
XFX ATI Radeon 5770

燒機圖 3.8ghz

550BE 默電係1.35v
呢個3.8ghz config係好stable. 不過粒u要加電到1.487v. DRAM要加電到1.665v.
我見好多人都係默電已經上到3.8ghz.   
我粒550be上3.7ghz都要加電到1.45v先燒到機.

燒機圖 3.9ghz

呢個亡命了. 加電加到1.55v先燒到orthos. DRAM加電到1.693v. prime95燒唔到一陣就reboot.  
走去燒左2個orthos test係無事.不過見電壓差唔多去到成1.6v. 有d驚! 都係停左佢算!

4.0ghz 待機圖!

呢個終極心態了. 一燒機就reboot. 不過一般功能(例如上網)就可以. 不過幾時bsod就唔知了

有d野想請教各位ching就是:
1. 我唔知點解個mb好似唔係點升到fsb. 只可以去到204x18.5. 一上205就連機都開唔到. 究竟係mb問題定係cpu問題呢? 我見d forum好多人都可以去到成240fsb or以上. 仲可以低d電壓添. 例如: 235x17=3995 1.44v(cpu電) 2110(ht).
2. 超fsb係咪比只超倍頻好? 可以用低d電壓?
3. dram的setting有無d咩要配合? 一定要超定係點? 我一直都無超ram的.

我覺超倍頻個電會用高D喎~
因為我本身粒555BE,都係諗住超外頻,
但係用好高電~反而超個倍頻,
則可以少0.025電,上到比超外頻更高既效果~

買左套antec 620水冷. 試試究竟自己粒550be開4可以衝上咩速度!
希望各位ching教下路俾多d意見小弟! xddddd
...
calcal 發表於 2011-4-19 03:12

HT LINK 得1600?

AMD有得超倍頻梗系超倍頻啦,超外頻對性能影響好少.
你果粒系C2.其它師兄用C3去超,梗系要更高電壓才上到去啦

HT LINK 得1600?
pc2366 發表於 2011-4-19 08:47

其實我試過set ht link到1800, 2000 同 2200. 發覺個結果都係一樣. ching可以詳細d話我知應該點做setting 嗎?

我覺超倍頻個電會用高D喎~
因為我本身粒555BE,都係諗住超外頻,
但係用好高電~反而超個倍頻,
則可以少0.025 ...
fai103 發表於 2011-4-19 08:00

咁即係話其實而家我用個方法係已經可以了? 不過真係唔知點解我個外頻根本就過唔到204. 都唔知係mb問題定係粒u問題!

AMD有得超倍頻梗系超倍頻啦,超外頻對性能影響好少.
你果粒系C2.其它師兄用C3去超,梗系要更高電壓才上到去啦 ...
321 發表於 2011-4-19 09:34

原來係咁. 唔該晒師兄. 係咪即係話, 好多ching去超外頻只係因為粒u lock左倍頻? 另外想問下其實set 高d個ht link分別嚮邊? 我試過好似無咩幫助. 係咪要配合d咩的? thx!

咁即係話其實而家我用個方法係已經可以了? 不過真係唔知點解我個外頻根本就過唔到204. 都唔知係mb問題定 ...
calcal 發表於 2011-4-19 12:11

我超外頻要SET個倍頻好低先超到...
E.G:25X X 14先得,,,
而依家都係200X19...

1.5v 以下都叫安全嘅
超外頻唔係好過超倍頻咩(性能上)
400x10

咁即係話其實而家我用個方法係已經可以了? 不過真係唔知點解我個外頻根本就過唔到204. 都唔知係mb問題定 ...
calcal 發表於 2011-4-19 12:11

除頻降NB未?
同埋close哂cnq c1e