新手超頻一問

我塊板係MP-P35 EXTREME

係咪係BIOS 個度SET左個FSB 就即係已經超左頻=.=?

我較左+20% 即係點??

點樣睇返有冇超到

你自己睇下你倍頻幾多,之後*返你個fsb,咁咪睇到你依家係幾多lo.....自己對比下起得勁唔勁....

連貼,sor.......

係 windows 下裝過 CPU-Z 軟件睇下 , 一目了然

ok,3q,我試下先

我應該點要較D咩...

我試過就咁較左FSB+24% ,SAVE左,入到CPUZ睇.同之前冇分別...

試下將 FSB 333 > 350 > 370 > 400 漸升上去
同時留意調節 ram 除頻 , keep 住近原裝 800 唔好超太高
另將 EIST , CIE , speedstep 等 disable 佢

試下將 FSB 333 > 350 > 370 > 400 漸升上去
同時留意調節 ram 除頻 , keep 住近原裝 800 唔好超太高
另將  ...
georgekei 發表於 2011-6-3 15:46

但DISABLE左CIE好似會用多好多電,在閒置時,CIE是在沒需要時自動降倍頻告電壓的

EIST , CIE , speedstep disable哂
之後個FSB都係+24%
另外加電壓至1.5V
倍頻變左x 8.0
之前咩都未做果陣個核心速度成日跳
依家定左係2672Mhz左右

咁算5算超左?

EIST , CIE , speedstep disable哂
之後個FSB都係+24%
另外加電壓至1.5V
倍頻變左x 8.0
之前咩都未做果陣 ...
MIGUEL2887 發表於 2011-6-3 16:20

宜家好似無超到,先入 bios 試將 FSB 333 分別調去 350  或370 , 再按 Save & exit , 出 windows 睇下 個 speed 升咗幾多( 其實於 bios  巳睇到 , 記住 ram 個 ratio 除頻唔好超過原裝太多)  
, ( 350 x 8 = 2.8Ghz)  (370 x8 = 2.96Ghz)