[測試] 不專業小小測試--AMD的NB,HT超頻後跑分

還記得大約半年前從某CHING入手GIGABYTE HD6850 OC 1GB,
興緻勃勃的上機後馬上跑個3D MARK11,結果只有33XX分,明明網上一堆6850
都有35XX-36XX的,為何我的只有33XX呢....
終於在換了CPU後這個謎底解開了.

配置:
AMD ATHLON IIX3 445
AMD PHENOM IIX4 955BE
MSI 890FXA GD70
KINGSTON DDR3 1333MHZ 2Gx2
GIGABYTE HD6850 OC 1GB
ANTEC NEOECO 520C
HITACHI 7200 500GB
DRIVER:11.2

首先是舊CPU--ATHLON IIX3 445(開4)@3.3GHZ+6850 OC

接下來是換了PHENOM IIX4 955小超至3.3GHZ+6850 OC

將955超至3.8GHZ,分數亦提升了40分

再上4.2GHZ,分數提升更少,只有小小的6分

到戲肉了,將955超至3.875GHZ,NB-2500 HT-2200(之前的都只是原頻2000)
分數出乎意料的竟然比4.2GHZ還要高6分,超NB,HT的效果出來了.

再加鞭超至4.25GHZ,NB-2500 HT-2200,分數再創新高,比3.875GHZ多了51分

小弟不是什麼高手,只是一個小小的身痕測試,要留意的是整個測試過程GPU分數變化都不大,整合分數的高低都是物理分數在變化而不同.
有時間的話再跑跑各BENCHMARK看看對遊戲的實質影響.

謝謝收看

証明左一樣野, 3DMARK 11, GPU 唔會受到 CPU 高頻既情況下 圖形分數都唔會有差距... 但CPU 既物理分數 增長唔錯, 由445 升去955果下 分別好大...影響總分, 多謝CHING TEST 得咁細心.

當你知道NB , HT 呢D係有咩野用,你就會大約知道點解會有呢個結果
另外單用某一D 程式黎試只可以只係講試出個隻程式著重邊樣野多D
而唔係整個系統效能

其實HT唔洗超都得
主超NB, RAM,主頻就得
我之前超粒普體955,
4GHz, 2800NB, RAM 1600 7-8-7-21-1T
都其實幾快嫁啦

還記得大約半年前從某CHING入手GIGABYTE HD6850 OC 1GB,
興緻勃勃的上機後馬上跑個3D MARK11,結果只有33XX ...
jackiefx 發表於 2012-1-19 05:32
C兄好有心機

Phenom 2 超 NB 可以好有效果
由 2Ghz 超到 2.8Ghz 某D game 可以快 15%
超 CPU 主頻1Ghz 都未必有咁多 ...
wilsonkf 發表於 2012-1-20 22:15

所以我都要等有時間RUN下D GAME BENCHMARK,睇下效能差別

但超NB沒有軟件可以做穩定測試
我試過超NB2900後用prime95燒機通過3小時
但時不時藍畫面NB降下2800後正常