想試超 1055T, 睇下有冇 set 錯野

原本一直都係行 default, 不過身痕想超下粒 U, 先講配置:

CPU: AMD PII X6 1055T 95W
RAM: Adata DDR3 1333 4GB x 2
M/B: MSI 870A-G54

我知呢粒U 鎖倍頻, 所以只可以拉外頻黎超. 而家行緊 235 x 14 = 3.29 GHz, Ram 行緊 783.3 x 2 =  1566.6MHz, HT = 2115MHz...暫時都無乜事, 不過試拉上 240 就會入唔到 windows, 250 直頭機都開唔到....唔知係咪條 Ram 上唔到定係粒 U 屎....但係見好多人都超1055T 超得好勁, 仲上到 4 GHz

其實我係新手, 請各高手多多指教. PS, 我用緊 K10 Stat 先控制電壓, 唔知係咪要加壓先上到?

原本一直都係行 default, 不過身痕想超下粒 U, 先講配置:

RAM: Adata DDR3 133 ...
wkkenneth 發表於 25-6-2012 10:20 PM

玩 Phenom II X4 960T / X6 T 系 U 留意
1055T 原速 2.8 ( 200 x 14 ) , Turbo Core ( 200 x 16 = 3.2GHz )
因為有 Turbo Core  (P0 State) 會升多x2  , 如果你超外頻 , 佢 Turbo 個陣 240 X 16 = 3.8GHz
好大可能係電壓唔夠 可以試下加少少 VCore

推外頻留意拉低一級 HT / NB

回復 1# wkkenneth

電壓呢?HT可以KEEP番2000,
RAM唔好超住,超定左粒U先再搞RAM

玩 Phenom II X4 960T / X6 T 系 U 留意
1055T 原速 2.8 ( 200 x 14 ) , Turbo Core ( 200 x 16 = 3.2GHz ...
dom 發表於 2012-6-26 00:27

多謝 DOM 回覆, 我已經將 Turbo Core 同埋其他節能 functions disabled, 其實 settings 就 default 而 voltage 就用 K10 Stat 黎控制, setting 如下:

B0 CPU 1.3000V
P0 CPU 1.2250V
P1 CPU 1.1250V
P3 CPU 0.8000V     

NB Voltage 全部 1.15V

回復  wkkenneth

電壓呢?HT可以KEEP番2000,
RAM唔好超住,超定左粒U先再搞RAM
jackiefx 發表於 2012-6-26 03:46

電壓 settings 如上, 你係指盡量調較 ratio 到 HT <= 2000MHz and Ram <= 1333MHz?

ching同我一樣玩同一粒U~
我不加電去到外頻260左右...  
現在行外頻240x14=3.34Ghz 要1.30v 1.1250v
不想超太盡.....

RAM: Adata DDR3 133 ...
wkkenneth 發表於 2012-6-25 22:20

係鬼~ 早期六核肥龍輕輕一拉都上 4G , 宜家新果批超兩成就得.......好肥龍都係留比自己玩, 二手區都唔會有好野....

係鬼~ 早期六核肥龍輕輕一拉都上 4G , 宜家新果批超兩成就得.......好肥龍都係留比自己玩, 二手區都 ...
yoyo348 發表於 26-6-2012 11:21 PM

係咪想睇下新呢期 Phenom II X6
我有粒 1045T 我未開光

多謝 DOM 回覆, 我已經將 Turbo Core 同埋其他節能 functions disabled, 其實 settings 就 default 而 v ...
wkkenneth 發表於 26-6-2012 10:12 PM

VCore 1.3V 低左少少
拉高一兩級 ( 1.325V ~ 1.35V ) 試下

我既經驗870晶片 唔多好超, 我有部asrock icafe 870 都 235 長行算數
有個傳說話肥龍50 度以上, 好難超