[主機板] x79 deluxe boot機好慢

點解X79 deluxe會比我之前用既Z77 V-deluxe Boot windows7會慢咁多?

有無開VT-d?
X79 Deluxe 多左好多野bios check component 都會長左時間

quote]有無開VT-d?
X79 Deluxe 多左好多野bios check component 都會長左時間
O人 發表於 2013-2-5 00:49 [/quote]

師兄VT-d係咩黎?
不過我起BIOS個內設置到關左好多野,但係開機真係好慢,最初諗緊係唔係SSD既問題,但係我上一塊底板Z77 v deluxe都係咁用,開機時間係13秒,連windows 4色祺都合唔埋就入到windows,但而家開機時間差唔多要成1分鐘多D

回復 3# kan2816

vt-d應該開左,入bios off左佢16秒到開到機

回復  kan2816

vt-d應該開左,入bios off左佢16秒到開到機
O人 發表於 2013-2-5 01:19

係起bios邊一part到搵到?

係起bios邊一part到搵到?
kan2816 發表於 2013-2-5 01:25

師兄,我搵到了,也關了不過都係好似無乜分別

有個問題無得解決, 一開始數RAM
會唔會係樓主你部X79RAM容量多?
試過幫FD搞部X79行32GB RAM又係開機好耐先有野睇

有個問題無得解決, 一開始數RAM
會唔會係樓主你部X79RAM容量多?
試過幫FD搞部X79行32GB RAM又係開機好耐先 ...
lkl0120 發表於 2013-2-5 03:11

我X79只行16GB RAM,關左好多唔用既功能都係好慢

我X79只行16GB RAM,關左好多唔用既功能都係好慢
kan2816 發表於 2013-2-5 02:57 PM

竟然lol

乜年代. 開機仲要數RAM?.
1. 係bios. turn off 咗個D 無用到的SATA controller. e.g Marvell/asmedia.
2. turn of 晒 無用個D device, com port, 1394...etc(如果有).
3. turn off 晒 network card PXE OPROM.