回覆 3# lkl0120

大師,係咪你粒神U 4790K先可以用1.052v就跑到4.5G呀?

Q&A:
1. 小弟係用緊4690K,但要1.167v先穩跑4.5G 聽你講過好似只係中規中舉,right?

2. BTW,小弟係用Alphacool Monsta 480厚排,用4隻GT2150 Pull,冷住粒idle的GTX780同粒CPU,但CPU full load都可以有成80度,其實係咪個Loop有問題定係其實480排同120簿排差別唔算太大??

3. GPU full load可以係32度,但CPU就成80度,其實係積熱定係我做錯野?

4. 大師,唔好意思,拎你張圖做reference:

我想知RAM果part呢,個Cycle Time (tRAS)應該點計點set? 聽Google話係CL+tRP+2至6,但我見你一落就落17,你俾我果對2133 C9-11-9-27 1T可以落到C9-11-9-12 1T,但聽講tRAS係cell charging time黎,就好似DRAM refresh interval咁,唔夠時間俾佢recharge就會死data甚或BSOD,咁應該點set@@? 學你set到17?

5. 4690k同4790k的vcore 的max safe voltage(保守d) 係咪1.25v?

問題少年,多多指教

回覆  lkl0120

大師,係咪你粒神U 4790K先可以用1.052v就跑到4.5G呀?

Q&A:
1. 小弟係用緊4690K,但要 ...
Mini-CaCtuS 發表於 2015-4-1 16:39

師兄唔系用冷住粒idle的GTX TITAN X咩?

過黎學野先

回覆 12# 梁瀚文

我有3部機~

回覆  lkl0120

Q&A:
1. 小弟係用緊4690K,但要 ...
Mini-CaCtuS 發表於 2015-4-1 04:39 PM

1. 因為我粒4670K行4.5G好似係1.12V

2. 因為CPU熱係IHS入邊未走到出去, 正常數字不怕的

3. 同上

4. tRAS無特別研究, 要睇IC去超的
通常C9我會配17, 不過無乜關係
記得每試完CL值果D跑一次記憶體頻寬嘅測試
例如AIDA64入邊果個
試下佢個數字有冇不良影響例如低咗

5. Haswell/Haswell Refresh我建議就1.3V以內好收手
因為電壓太高會熱親佢

師兄,多多指教
kai魂” 發表於 2015-4-1 09:17

你既4790K係咪set幾多行到幾多?

回覆 16# krispc

都要不斷調整電壓架,例如我上4.5Ghz, 由1.14v慢慢0.005v咁改,,1.145v,1.15v,1.155v,1.16v改到佢跑linx唔會藍屏輕機就停.目前我1.18v就可以4.5Ghz

回覆  krispc

都要不斷調整電壓架,例如我上4.5Ghz, 由1.14v慢慢0.005v咁改,,1.145v,1.15v,1.155v,1.16v改 ...
kai魂” 發表於 2015-4-1 23:06

即係話,調啱左個電壓先可以set幾多行足幾多?係咪咁既意思?

回覆  krispc

都要不斷調整電壓架,例如我上4.5Ghz, 由1.14v慢慢0.005v咁改,,1.145v,1.15v,1.155v,1.16v改 ...
kai魂” 發表於 2015-4-1 11:06 PM

你太有恆心
我懶你一倍
只會0.01咁試

1.18V行4.5G唔差的, 應該可以行4.6長行

即係話,調啱左個電壓先可以set幾多行足幾多?係咪咁既意思?
krispc 發表於 2015-4-1 11:11 PM

其實你諗野都幾錯