AMD Ryzen 少少的超頻心得.

唔少人買了AMD的Ryzen都係用BIOS自動來超頻便算數.本地玩手動的討論很少.也有不少人的RAM超唔到, 明明3200Mhz 但係一過2400就過唔到POST.所以我寫幾段野分享下AMD Ryzen 超頻心得. 如果有高手發現有錯. 請指出錯處.

玩開Intel OC的朋友. 對住個AMD BIOS內的東西. 可能有點無所適從. 因為有唔少分別. 加上每間板廠的用語不同. 我用ASUS C6H的. 用詞好可能同你的板唔同. 但應該出入唔大. 我係咁意講下幾個在手動超頻要知的設定名稱.

1. CPU_VCore - 手動超頻時設定時. CPU的Voltage.
2. VDDSOC - Memory Controller, PCIE BUS同其它非CPU CORES的電壓.
3. DRAM_Voltage - DRAM 的電壓.
4. 1.8V PPL/VDDP_18  基頻電路的電壓.
5. 1.05 SB Voltage - 南橋電壓.
6. VDDP 同樣叧一個基頻電路的電壓.
7. VTTDDR Voltage - DRAM 用來偵察訉號用電壓.
8. VPP_MEM - 無記錯係DRAM 用來locate memory block用.
9. DRAM VBoot Voltage - POST 時RAM運行電壓.
10. ProcODT - AMD話係Memory Controller同RAM 之間通訊電路之間的電阻數. 對RAM speed設定有一定的影響.
11. Fail_CNT - AMD話係POST 時Training/Test RAM loop幾多次的數.

夠了吧? 講咗一堆你同我都唔知係乜的東西. 以下就講下我對依堆野的設定心得.

CPU_VCore - 講到明係你想粒CPU行幾多Voltage. 只可以講風冷同水冷唔建議高過1.45V. AMD D CPU 好似一過1.4V便將加落的電壓變成熱量. 好誇張.

VDDSOC - 每一粒CPU都唔同. 基本係0.9V左右. 但個人建議1.1V ~ 1.2V 對RAM行高頻大有幫助. 某D牌子/RAM chip 要到1.15V ~ 1.2V 先到2667 以上. AMD唔建議高過1.24V. 話會開始縮或開始出錯. (更新. 如用有1.0.06AGESA bios. 不用更電壓了. 對RAM行高頻沒有幫助. 本身對超CPU沒有幫助. 行回1V或default便行, 但有hynix RAM chip用戶回饋, 要set 上1.15V才能boot機. 看來自己試出最stable的數值).

DRAM Voltage - 1.2 ~ 1.5V. 我個4條行1.35V就得. AMD係佢搞個D OC Event 講DDR4在1.5V以下都安全. 我就唔建議高個1.45V. 特別係新出個D 低Volage RAM chips.

1.8VPPL/VDDP_18 - 唔超基頻, 唔玩N2的你. 一定要手動做1.8 ~ 1.85V.因為唔會對超倍頻有任何幫助. 只係對玩超基頻過110Mhz 以上的玩家有幫助. 加上這個設定十分邪惡. Set Auto時超倍頻. 會自動同你加高過1.9V. 我超到4G時. 同我自動上到2.0XV. 咁CPU便會開始發出巨熱( prime95 110C+!!!). 這可能係C6H的bug. 其它板可能唔會咁. 但都係建議set做1.8 ~ 1.85之間. 低過1.8V好大機會過唔到POST.

1.05 - SB Voltage - 對超頻無任何幫助. default/auto/1.05V 就得.

VDDP - 這個應該是CPU基頻運作電壓. default 係0.9V. 如果DRAM想行高頻. AMD建議行1.1V. 但唔好高過1.24V. 又會縮.

VTTDDR - default 係 DRAM Voltage的一半. 但個人建議比 DRAM Voltage一半的電壓高少少對行高頻有幫助.

VPP_MEM - DDR4 default 應該係2.5V. 依個可以唔使理. 但試到無野試時, 可以試依個. 2.0 ~ 2.9V 我都試過. 對我無實際影響.

ProcODT - 市面大部份RAM行一對時. 都係 40ohm ~ 60ohm 之間.但外國有forum用海盜船 RAM set 80ohm 先行到3200Mhz. 如果行4條RAM. ASUS D 人建議試30 ~ 40ohm. 如果個設定OK. boot 機成功會save. Boot Fail 會自動變auto.

Fail_CNT - default 1. 除非你想POST時試多幾次RAM TEST先boot機.唔係唔好set.

* ProcODT 多數在Adanced tab 的 AMD CBS menu內的 Zen Common Option 的 UMC Common Option內.

我部機的config和設定.

Ryzne 7 1800X
ASUS ROGH C6H
G.Skill Triend RGB 3200C14 8GB X 4

BISO setting

Base Clock - 100Mhz
Ratio - 39.5
CPU_Core - 1.3875V
DRAM Frequency - 3200Mhz
RAM timing - 18-14-14-14-34
DRAM - 1.35
VDD_SOC - 1.1V
1.8VPPL/VDDP_18 - 1.81V
1.05 SB Voltage - 1.05V
VDDP - 1.11V
VTTDDR - 0.7128V
VPP_MEM - 2.55V
ProcODT - 36.9ohm
Fail_CNT - 1

CPU LLC Level 3
SOC LLC Level 3

DRAM VBoot 1.375

我DRAM Vboot set 1.375, VTTDDR set 0.7128因為set 1.35/0.675. Boot機有機會出Error Code. Set 做以上數值. 出error code機會接近0.....

總結係AMD的CPU唔難超. 但全部1700, 1700X, 1800X 上限4G左右. 我粒U上限都係4G.但要4.75V先過到Prime95 都係3.95G算數. 而1400 ~ 1600X就3.8G左右. 但係要RAM上 2600, 2933, 3200就試到頭到痛. 因為RAM 一 set錯. 多數要reset BIOS. 希望來跟的AGESA1.0.0.6會對RAM的兼容性有大改善. 好似已經sent咗俾板廠.

PS. AMD 在有"X"的Ryzen CPU BIOS中. 加了約20C 的CPU溫度讀數. 例如 1800X. 在大部份軟件中讀出80C時. 其實得60C. 如果不是"X"的CPU. 如1700, 1600. 讀數是正確的. 沒有加20C. 60C 就是 60C.

講多少少超RAM的經驗.

Ryzen 對RAM 的要求很高. Ryzen 個Memory Controller 官方一直無confirm行到幾多. 但多數板都有3200Mhz的選項. 但就只有少數RAM可以直接行到. 可以行到3200Mhz 的要求唔少. 如要single rank, samsung b-die, 唔可以多過2條....etc.

的確出到AGEA 1.0.0.4a. 但在Ryzen行頻RAM還是很難. 我只可以作出以下建議.
跟我上面個篇野內. 對 *VDDP, *VDDSOC, *DRAM_VBoot, VTTDDR, VPP_MEM,  ProcODT作出設定後. 才開始上調RAM speed.
RAM speed 由高試起. 例如你對RAM本身係3200Mhz 就由3200開始. 如3000就2933, 跟返RAM 的timing 手動設定好. save reboot. 如果成功boot都就恭喜晒. 唔得就由校慢D timing. 如20-18-18-18-40, 18-16-16-16-38. 16-15-15-15-36. 如果set 完堆野. 3200Mhz. 20 timing都boot唔到. 咁你對RAM暫時同3200Mhz無緣. 可以試2933 或 2667了.

超RAM還可以用基頻來超. 但個人唔建議. 因為基頻高過105Mhz 會degrade PCIE performance. 如行NVME PCIE, Displaycard PCIE 可能會強制行Gen2. 之類.

多謝師兄分享
用緊R7 1700, Asrock X370 Gaming K4, Corsair Dominator 3000 8 GB x 2
2400 都上唔到
等緊下一版 Agesa

師兄好有心
對日後買左既人好有用

點解1006出左,依家先出1004 bios?
god_md5 發表於 2017-5-12 23:54

就算1006由AMD交到板廠手上後. 板廠們都要自己試下work唔work. fine tune下個BIOS先出得街. 試都唔試就update上去. 有事係板廠負責. 唔係AMD.

唔好對1006有太大期望. 好似加多D型號RAM 的DOCP, BIOS內加返多D RAM timing setting來加強少許兼容性.   

想知你手上個BIOS版本係幾多?
PS. 我果套對RAM係同款但兩條8GB CL16

想知你手上個BIOS版本係幾多?
PS. 我果套對RAM係同款但兩條8GB CL16
寂寞的FSY 發表於 2017-5-13 01:06

我用緊1107. 如果你個對係G.Skill Trident RGB 3200C"14" 8GB X2. 應該可以手動設定行到 3200Mhz 14-14-14-14-34. 1.35V的. 我見外國D forum D 人都無問題. 但我行4條. 點set都要CAS 行18.  結果係18-14-14-14-34. 外國forum都有人同我有相同問題. 希望來跟的AGESA可以行到14-14-14-14-34.    . Ryzen D performance 同RAM speed 掛鈎的....

你試下跟我個堆VDDP, VDDSOC.... set 下. 千奇唔好用DOCP. .... 我自己都試咗. 只插2條係可以行到3200Mhz 14-14-14-14-34.

唔該晒樓主有咁詳細嘅教學
如果有圖就好了~

唔該晒樓主有咁詳細嘅教學
如果有圖就好了~
lkl0120 發表於 2017-5-13 01:40 AM

要upload一點BIOS截圖?