所謂D散片,系咪二手來嘅?
publicuser 發表於 2018-3-24 18:34

OEM組裝機商或商業客戶會向Intel/AMD買散片,成盤咁買入,所以英文叫 Tray Processor

散片保養要搵番賣方舖頭

回覆 36# Minaduki2004

可以

想問下你地淘CPU都係xeon多定係??
而家淘xeon性價比高定出ryzen高呢?
想幫部腦續命, 只需要板,U, 如果用xeon就可以用返舊ddr3 ram

大把啦

買過幾次fx8300, e5 2683v3, i5 6600t

剛為Lenovo 機升級i7 4790, 一切正常

回覆 39# devilcat1

走私貨就唔肯定...
但稅就肯定少過盒裝或者冇...因為唔會有發票..
87K散片可能多雷U......

回復 47 #樹下乘涼

何為之雷U? 最多係體質問題超唔盡,但預設實無問題喎!

my e5-2683 v3 無問題. working over 6 months now.

回覆  devilcat1

走私貨就唔肯定...
但稅就肯定少過盒裝或者冇...因為唔會有發票..
87K散片可能多雷 ...
樹下乘涼 發表於 2018-3-26 17:37

咁就唔知啦 今個星期新聞先話深圳 先掃左批CPU 千9幾粒 話係半年內型號黎喎 如果你玩過海淘 比海關查到 叫你去拎返件野哥時 人地開住部電腦 同你慢慢對型號 之後計時價黎收返你稅架喎

因為我當年係淘寶買過件2手 SONY HZMXXX  頭帶LCD哥隻野 買入1999人仔 發貨地日本 佢仲特登上日亞對返個型號 叫我打稅先肯比返件野我 好似係14年哥時既事黎