我都係2500K , 長行4.3GHz, RX VEGA 56, 3440x1440 打機
打FH4 開盡大部份時間 60FPS, 有時多車/樹林降到 5 ...
CMZ 發表於 2018-10-21 15:28

你解析度2K+,只係VEGA56,係差唔多架啦
換邊粒CPU都唔會有好明顯提升,梗係換顯卡乾脆
https://www.techspot.com/review/ ... n-4-gpu-benchmarks/

就算換成套基本都唔會以2600X做目標....
最少都一係煙條6C12T 8700K,一係AMD 8C16T 2700X

回覆  Miipp

行盡Sata3轉M2, 961 點都有少少feel到5百m同2.xg分別。

家庭一般用+吾打機,ivy br以後 ...
dieago 發表於 2018-10-23 20:57

Sor, 我上年部 laptop (3 號機) 換機, 由 sata3 的 extreme pro 轉左 SM961, 日常用機係 0 分別, 0 爽度提升

行 program 用唔著 3200MB/s, 我部機又唔係剪片用.

SM961 CM with driver.png

4.2GHz 其實都仲夠用  PUBG呢d game 就難講   異常大食  我都係用緊
love19901109 發表於 2018-6-8 10:48

PUBG先至唔大食喎,反而係高頻有優勢。

BFV、RIse of Tomb Raider、FFXV,或者今年既3A大作,好多都食到4c8t以上,呢啲就真係大食。

做乜大家超得咁保守...  4.7G + Rx480 仲有排玩, 不過都心痕痕想 upgrade

i7 3770k

做乜大家超得咁保守...  4.7G + Rx480 仲有排玩, 不過都心痕痕想 upgrade
Howan 發表於 2019-1-2 14:02

我粒上4.3就唔多行, 我又冇tune任何野. 所以......

Howan 發表於 2019-1-2 14:02

1.128v 4.7ghz ......神