[中央處理器] RYZEN超頻與GTX1070顯卡有衝突?

事源係最近由傳統行SATA的SSD 換左條NVMe M2 怪事就開始發生
之前用SSD果時一直粒Ryzen1700 @ 3.85ghz  顯卡就配張GTX1070 用DP線出1920X1080 144hz 運行一直都冇事
之後換左條NVMe M2之後CPU一超過3.35ghz之後 入windows10 就離奇解像度得番1024x768 同800x600可以較 但如果我較返去3.35ghz或以下嘅時候 入windows就即時好正常地自動上番1920X1080 144hz
*雖然得番1024X768 但係粒3.85ghz嘅CPU其實仲係同以前一樣好穩定

呢個情況就算我插返舊果隻SSD 及 甩開條NVMe M2 都係一樣過唔到3.35ghz呢個魔咒
我塊板係AB350M PRO4

以下係我做過嘅野:
~ 換過不同nvidia driver
~bios由4.7同4.82  <--呢個4.82話會改善 (2.Improve NVIDIA VGA card compatibility when CSM is disabled.) 唔知關唔關事 CSM又唔知點disable佢
~ windows10己更新到最新
~再加多D電俾粒U
~CPU超到3.85ghz 而張GTX1070用HDMI 可以正常出到1920x1080@60hz
~換過張舊嘅ATI HD7950 就算CPU超到3.85ghz 用DP線竟然正常出得到1920x1080@144hz
~check過哂所有野溫度正常
~CPU由defualt 超到去3.35ghz 隻NVMe M2行CrystalDiskMark 只睇4K果行就少左7-10M/S

所以懷疑唔知係咪粒RYZEN 1700 可能同時頂唔住條NVMe M2同GTX1070 連累埋個IO都弱左
假設我換粒2000series 或換塊板 會唔會可以解決到呢個問題

換任何嘢之前,先試試將bios降番落3.3,咦個版本對1系cpu最穩定。
1系cpu用2系AGESA,總有啲小問題。印象最深係唔用bios超頻好地地,超咗反而有時打機會lag。
bios超頻會令ssd變慢,我亦有遇過。
如果用4.x bios但又想超,就唔好改bios,用ryzen master超就回復正常。

換任何嘢之前,先試試將bios降番落3.3,咦個版本對1系cpu最穩定。
1系cpu用2系AGESA,總有啲小問題。印象最 ...
wkcc105 發表於 2018-7-6 00:51

唯有用住ryzen master頂住先
呢個野可唔可以較每次開機都自動幫我開&超?

唯有用住ryzen master頂住先
呢個野可唔可以較每次開機都自動幫我開&超?
manhoi 發表於 2018-7-6 01:37

ryzen master應該冇咁自動,當時我係說服自己要快啲先超,平時冇事冇幹就由佢慳電啲。
真係想用bios超頻,去番3.x版本試試,只要換2系cpu之前up番上4.x就ok。

有冇郁到外頻?

ryzen master應該冇咁自動,當時我係說服自己要快啲先超,平時冇事冇幹就由佢慳電啲。
真係想用bios ...
wkcc105 發表於 2018-7-6 01:55

暫時用軟超都接受到 頂住先 遲d換U再睇情況

有冇郁到外頻?
yjfoeg 發表於 2018-7-6 11:52

好地地唔會郁佢

我用緊 1800x 配70ti , 都係用緊一條NVme SSD.
都係長開3.85GHz , bios 超
當然塊板唔同, 另外我bios 係用緊 支援2系 U 之前最後一版bios, 感覺新bios 個電壓控制係唔太適合1代.

Ryzen 比NVme 同 顯示卡既 PCIE 係兩條獨立channel 直聯CPU , 唔會一邊快另一邊要慢.

個人斷估可能塊版既超頻功能有問題, 郁到外頻令到PCI-E 頻率唔穩定, 跌左落去PCI-E 2.0.

咁奇怪?
可能真係超頻出事,多過顯卡不相配~

請開CSM試下