[中央處理器] 8086k開蓋分享,更新小量測試結果

未上機開蓋液金先
成功點亮但未詳細測試超頻
初步1.25上5ghz 80度左右

8/9/2018更新
因為風冷唔敢再上,但睇落好似體質唔錯

先謝謝師兄分享
開蓋改液態金,在風冷下最高都係80度左右,算OK喎
有無諗過轉水冷再試下?

回覆 2# onion

冇啦,從來唔用水冷,感覺太麻煩,都係風冷穩陣D

我都想入手8086K.. 但係唔識開蓋
依家個D15 壓係E3-1230V2 ...
想拎去壓8086K , 唔開蓋又好似超唔到幾多

想拎去壓8086K , 唔開蓋又好似超唔到幾多 ...
nirokzhk 發表於 2018-9-10 21:35

開蓋好簡單   
扭一扭就開  危險性比以前用刀片開蓋大減

https://youtu.be/n4O_Dq3xRJA?t=1m59s
一分鐘都唔洗就開左  (左邊    本身果粒已經開過一次 大同小異)
https://youtu.be/0Ub_00renA4?t=2m10s

想拎去壓8086K , 唔開蓋又好似超唔到幾多 ...
nirokzhk 發表於 2018-9-10 21:35

老實講唔係抽獎中左粒u我都唔會用8086k,因為太貴極低cp值,好采我手頭上有開蓋工具,我先第一時間開左蓋先上機,唔開蓋既牙膏u對我黎講直頭係唔用得,不過開左蓋黎講d15夠壓有凸,我都係用d9l咋

回覆 3# Ki2424

咁又係,既然風冷都壓到熱,又無謂搞一大餐水冷嘅~

開蓋好簡單   

一分鐘都唔洗就開左  (左邊    本身果粒已經 ...
happychanbb 發表於 2018-9-10 23:18

睇番你條片,原裝intel牙膏又真係幾差

開蓋好簡單   

一分鐘都唔洗就開左  (左邊    本身果粒已經 ...
happychanbb 發表於 2018-9-10 23:18

我需要單核性能多D.. 所以ryzen唔適合
實在搵唔到有邊粒cp更高

回覆 8# Ki2424

你以為intel既祖傳阻熱膏浪得虛名?
有傳今年i9-7xxx有阻熱膏既加成下 單單turbo boost 下會90度