回覆 3# danny9428

Asrock ITX先勁野,可以上Tweaktown睇下拆解

回覆 2# Pppk

Ok la,但唔及Tweaktown果粒咁同一個電壓1.328v可以穩跑5.2Ghz仲過埋LinX burn test超癲

回覆  樹下乘涼

請善用眼睛留意第一張圖 :)
Mini-CaCtuS 發表於 2018-11-4 18:27

程序入面既準??你都冇寫準..一般當佢唔準...再加上有掉電設定果D...
好難講佢真係準啵...

所以...V係幾多呢??

default setting 不超頻燒會幾熱?

回覆 14# johnrh

用NH-D15約6X-7X度

回覆 13# 樹下乘涼

1.328v

海鮮Tray得1年店保,又冇3年Intel RMA都要$43XX,行貨有個大盒,3年行保又得,RMA又得都係賣$44XX,其實 ...
fringe 發表於 2018-11-4 11:18

印象中樓主Ching係上個月攞到貨玩......當時盒裝都未有, 有都49xx.
唔係今日咁平.

程序入面既準??你都冇寫準..一般當佢唔準...再加上有掉電設定果D...
好難講佢真係準啵...

所以...V ...
樹下乘涼 發表於 2018-11-4 18:42

我暫時只信Intel Extreme Tuning Utility, 得佢同BIOS fixed mode係最接近.
三個application由低至高係CPU-Z/Intel ETU/Core Temp

ETU仲可以顯示你BIOS set幾多....

但其實fixed mode響大電流一樣會加電壓, 特別係AVX時最勁.
By the way燒4.9GHz @LinX 2048M round 25我1.375V時止咗步, 再加到1.395V會爆Pacakge Watt到超過300W, 呢個時候會爆Tj MAX隨時緊急熄機, 唔加過1.35V 兩分鐘左右就報錯數.
仲有係LinX試穩定, Prime 95AVX就燒Power, 你LinX過得到, 都唔代表Prime 95 AVX燒Small FFT壓得住溫度唔跌速.....

咁麻煩, 我都係玩返default算, 由3770k ES換上嚟連4K60 HDR軟解都解得掂我就好滿足....

珍寶Tray裝平靚正~

超過兩Set ram,一組兩條8,一組兩條16

少少Benchmark:

上機圖~

...
Mini-CaCtuS 發表於 2018/11/4 01:20

我粒9900K都係散裝,不過係三年漢科保用

(點擊可放大)

主板使用ASUS ROG Strix Z390-I, 用一個240排自組水散熱,入機箱,關側板,全核鎖5G, VCore 1.285V能過一小時AIDA64燒機

但我仲在超RAM中

P.S. 我測試日常應用的穩定度,而非極限溫度,所以不會單燒FPU

我粒9900K都係散裝,不過係漢科保用

主板使用ASUS ROG Strix Z390-I, 用一個240排自組水散熱,入機箱, ...
alexanderman 發表於 2018-11-5 09:44

Stress FPU?