多4粒核,自組水,熱幾倍lol
Mini-CaCtuS 發表於 2019-1-14 14:03

ching兄 9900k 溫度好靚仔喇喎

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

ching,一般新手整大約要用幾耐時間?thx~
一樣用緊3770k

ching,一般新手整大約要用幾耐時間?thx~
一樣用緊3770k
ZERO1 發表於 2019-2-8 22:15

新手半個鐘內應該搞掂著到機  (唔包你清其他塵果d)

回覆 41# 1chi
如平時有組開電腦硬件經驗基本都沒難度,都係將cpu小心d放入開蓋器就得,開蓋後用火酒抹乾淨就可上液金。 封唔封蓋看個人需求

對自己心大心細就搵個熟手朋友幫手好快搞掂

當然自己野會花些心機去繡花手咁去搞靚佢

師兄用咩來清走舊散熱? 普通酒精?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

想問吓支704 點用?thx

想問吓支704 點用?thx
anakin826 發表於 2019-2-20 09:42

用來封返蓋 乾左帶少許彈性 用途廣泛

擠少少落張紙.用牙簽搽四邊 封蓋

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

回覆 1# 1chi

我以前就係因為3770k太熱,轉做 server 用費事超同想慳啲電,所以買咗粒 1230, 用 htpc 風冷已經攪掂
之前都有諗過開蓋,不過知識同工具有限冇做到

另想問,液金係唔係唔可以打直 cpu ? 之前見人咁講過

thanks

回覆  1chi

我以前就係因為3770k太熱,轉做 server 用費事超同想慳啲電,所以買咗粒 1230, 用 htpc 風冷 ...
wewexx 發表於 2019-2-21 12:25

3770k 裡面沒多餘電子零件不怕會走漏

如cpu附近有電子零件就要做絕緣防止引起短路

現在落左液金咁耐溫度都沒變動幾穩定 幾好

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

3770k 裡面沒多餘電子零件不怕會走漏

如cpu附近有電子零件就要做絕緣防止引起短路
1chi 發表於 2019-2-21 14:02

乜入面會有多餘電子零件㗎咩????

咁複雜。。。都係唔啱我玩。。。
不過降到廿度真係好正