乜入面會有多餘電子零件㗎咩????

咁複雜。。。都係唔啱我玩。。。
不過降到廿度真係好正 ...
wewexx 發表於 2019-2-21 20:11

上GOOGLE 查一查就知道你開的CPU 蓋內無電子零件及可能短路的地方, 因為液金可以導電, 如果有可能短路的地方, 要做絕緣防止引起短路, 用絕緣漆去保護電子零件及接點就可以, 唔會太困難

3700K 蓋內無電子零件及可能短路的地方,
4790K 蓋內有電子零件, 開蓋要特別小心,
7700K, 8700K等蓋內無電子零件, 但有幾點接點, 要做絕緣防止引起短路

粒U由2012使用至今,開完蓋D散熱膏可以用手拿起的

上GOOGLE 查一查就知道你開的CPU 蓋內無電子零件及可能短路的地方, 因為液金可以導電, 如果有可能短路的 ...
wkyoung 發表於 2019-2-21 23:35

thanks 師兄。。。。
但我個頭更暈。。。。。 哈哈~
我好耐之前都有睇過片,點拆點清潔等,但冇一個有講可能會引致短路。。。
ps 我係電子盲

thanks 師兄。。。。
但我個頭更暈。。。。。 哈哈~
我好耐之前都有睇過片,點拆點清潔等,但冇一個有講 ...
wewexx 發表於 2019-2-22 01:31

舉例圖中是8700K , 黑色圈是CPU蓋的地方,  紅圈內的接點是在CPU 蓋內的金屬接點, 沒有綠色的絕緣漆去保護,
液金是一種液體而且可以導電, 封蓋之後有可能流出指定的地方, 流出去的方向事前唔會知道, 如果剛好流到接點就可能出事, 做絕緣只是保險, 萬一流左去接點, 都唔會引至短路燒咗粒CPU

舉例圖中是8700K , 黑色圈是CPU蓋的地方,  紅圈內的接點是在CPU 蓋內的金屬接點, 沒有綠色的絕緣漆去保 ...
wkyoung 發表於 2019-2-22 02:35

明白,謝師兄圖文並茂
但係唔係等於 cpu 蓋內所有金屬接點都係冇絕緣漆或會導電呢?因為圖中見唔到絕緣漆/分唔到邊啲有絕緣漆
另如你所講,如果嗰個冇絕緣漆嘅金屬接點係向上(即裝上mobo後係向上),咁係唔係代表安全啲呢?因為水向低流,應該唔會去到上面

CPU 上綠色那層已經是絕緣漆, 那些金屬接點是特登做來測試用, Intel 本用散熱膏, 唔導電, 所以試驗完之後唔油返絕緣漆都無問題,但用液金就可能出事,

水向低流, 但液金不是水, 就算金屬接點係上方, 都有機會短路
在YOUTUBE 找到外國youtuber 冇做絕緣, 用了液金幾個月之後check 返粒CPU, 一打開發現液金流在去金屬接點, 好彩無燒CPU

https://youtu.be/VWTbxH-wyFI?t=179

CPU 上綠色那層已經是絕緣漆, 那些金屬接點是特登做來測試用, Intel 本用散熱膏, 唔導電, 所以試驗完之後唔 ...
wkyoung 發表於 2019-2-22 21:07

wa...... 好彩
那些金屬接點是特登做來測試用 <-- 即係已經冇用,所以佢就可以直情用膠封咗佢?

請問PENTIUM g840是否散熱膏,可否開蓋?

回覆 11# 惹火JOHNNY

CPU 上綠色那層已經是絕緣漆, 那些金屬接點是特登做來測試用, Intel 本用散熱膏, 唔導電, 所以試驗完之後唔 ...
wkyoung 發表於 2019-2-22 21:07

即係 液金 用耐咗 會走嚟走去 而唔襟用

2017年開蓋換液金後一直冇理過佢, 其實有冇問題?
粒U係7700K 冇落絕緣膠, 就咁用個散熱器扣住算,
當年開蓋係貪得意, 換完test過溫度冇問題一排後就冇再超頻...