[中央處理器] 剛買9900K + asrock 太極 點設定好?

ram 用4133 mhz 8gbx2
散熱器係d15S
晏d h100i pro 會到埋
應該點set 好

同埋應唔應該開蓋換液金
今次開完好似要剷減d 半錫半膏物體
同埋有冇咩要注意

bcoobcbco 發表於 2018-12-1 19:51

ching粒U係單買定連板買?
今日行左轉腦埸都係要連板為多

ching粒U係單買定連板買?
今日行左轉腦埸都係要連板為多
Wing仔 發表於 2018-12-1 22:52

呢粒行貨單買 $4100
灣仔298 我仲買左corsair 500d rgb se 機箱 $1880
好抵
粒U仲係聯強貨

隻機箱重過“東南北”....

想問下點樣將CPU 電壓固定
我見core temp 跑full load test 就上到去1.35 1.36v
但我手動set左1.3  好似無效咁...

對ram 好奇怪
set xmp 上4133 @cl19 boot 機失敗
要落返去 xmp2   4000mhz @ cl19
咁我試下加電壓上1.52V 同 手動set 4133 都係失敗
到底係cpu 問題定ram問題 定底板問題

回覆 7# bcoobcbco

XMP 好似唔係100%,不過唔得應該可以去代理換?(唔SURE)
有沒較埋IO/SA 電壓
我試過ASROCK Z370 K6
用P3.2 BIO 最多點3800,4000都唔得
但用P3.1 1.4V 輕鬆 4133

https://pttnews.cc/a05b4f73fc
https://tw.msi.com/blog/intel-9t ... h-z390-motherboards

我i7 9700k+asrock z390 extreme4,參考左上面文章
設定跟第一篇文,用MSI建議既電壓試,然後改改。
用埋cpuz,core temp,Aida64,cinebench test完就搵到岩自己用既數

最後我小超 4.6Ghz 用1.24V感覺run cinebench麻麻,換左默電會高少溫度同電壓,但唔係高左好多,結果都係用默電。

Ram方面無打算超,買左對3600mhz,就用xmp set自動,出黎都係3600mhz

回覆  bcoobcbco

XMP 好似唔係100%,不過唔得應該可以去代理換?(唔SURE)
有沒較埋IO/SA 電壓
我試過ASR ...
zxcvbnm9394 發表於 2018-12-3 13:49

美水黎 係咁真係對條ram 失望