等下bios z390 太極難上4000 up

對ram 好奇怪
set xmp 上4133 @cl19 boot 機失敗
要落返去 xmp2   4000mhz @ cl19
咁我試下加電壓上1.52V  ...
bcoobcbco 發表於 2018/12/3 12:17

xmp只係保證RAM可以上到,之後仲要睇CPU IMC能力及主板
而9900k的imc跟8700k相若,兩條RAM一般可以4300-4500,有D甚至可以4600+

估計你的情況是主板問題,睇下日後update BIOS後會不會有改善吧

xmp只係保證RAM可以上到,之後仲要睇CPU IMC能力及主板
而9900k的imc跟8700k相若,兩條RAM一般可以4300-4 ...
alexanderman 發表於 2018-12-3 17:54

就咁睇網上D評測
通常9900K 超RAM架話都會降返去4.5GHZ先......
高頻下影響 RAM既頻率

但我係預設程況下都BOOT唔到機
可能真係底板問題
之前仲聽人講ASROCK 太極好超用料OK先買  
睇黎仲衰過GIGA

可pm嘗試幫你,留whatsapp傾

回覆 14# Mini-CaCtuS

CPUZ 個RAM好似怪怪地,我BIOS睇係3600mhz,但係CPUZ係4300mhz,我果對ram係3600mhz黎

Nb frequency 4300mhz係cache黎

就咁睇網上D評測
通常9900K 超RAM架話都會降返去4.5GHZ先......
高頻下影響 RAM既頻率

但我係預設 ...
bcoobcbco 發表於 2018/12/3 21:52

如果要極限超ram, 人地通常用msi z370-I,因為bios優化度最高,而asus maximus暫時次之, 比較少見asrock z370/390 taichi

如果要極限超ram, 人地通常用msi z370-I,因為bios優化度最高,而asus maximus暫時次之, 比較少見asrock  ...
alexanderman 發表於 2018-12-4 06:43

係呀 我都知細板/ 雙ram 糟超ram 易
路程短 干擾細
但係我唔係極限超頻 我想行預設咋

可pm嘗試幫你,留whatsapp傾
Mini-CaCtuS 發表於 2018-12-4 00:20

師兄二百幾火都可以控係80度內係點做到

師兄二百幾火都可以控係80度內係點做到
bcoobcbco 發表於 2018-12-4 05:36 PM

佢粒U體質好+自組水+靚板+裸跑?機箱,唔係個個做到