佢粒U體質好+自組水+靚板+裸跑?機箱,唔係個個做到
Kennn 發表於 2018-12-4 23:20

祼跑係差過用機箱 當然機箱要通風對流做得好
cpu 體質好壞唔影響 因為2xxW 已經係佢既熱能
底板好似長期捱到2XX w 既冇乜幾塊

差距應該係自組水到

回覆 14# Mini-CaCtuS

C 兄,我用Z370板, 如果主頻 ALL CORE 50
同RING 43 1.31 過到P95 ~165W
RING 45 就要 1.36 先過到P95  AVG:16X W PEAK: 22X W
RING 47 就要 1.41 先過到

係唔係粒U體質問題?

cpu 4.94g 1.295v ring 4.7g
4330mhz 1.45v 17 20 20  41
檼定半個月冇出過事
ram係淘寶galxy hof 3600mhz
我果塊係Z390 ACE

我見好多z390 tachi 可以16 16 16 36 穩定4000mhz過memtest

有時CL19可能太高唔得可以調低cl試下
電壓拉到1.45V

祼跑係差過用機箱 當然機箱要通風對流做得好
cpu 體質好壞唔影響 因為2xxW 已經係佢既熱能
底板好似 ...
bcoobcbco 發表於 2018-12-5 11:59

好多z390都可以長行2xx watt, 加把風扇更放心

cpu 4.94g 1.295v ring 4.7g
4330mhz 1.45v 17 20 20  41
檼定半個月冇出過事
ram係淘寶galxy hof 3600mhz ...
yusha9788 發表於 2018-12-5 20:12

galxy hof 真係超好超,我朋友個對3200上到4133 CL18長行

回覆 20# Kennn

喂你全中wo,你識我架? 你睇我facebook?
靚板: Asrock Z390 Phantom Gaming ITX/AC, 供電同X299 Oc formula同款

回覆 6# bcoobcbco

一樣Gskill 4400C19 XMP機都開唔到
XMP後改4133C19 開到window但唔穩定
之後電壓1.4->1.45 4133C19穩定

之後再自已超 4133C16 17 17 28 1.46v  
下面小參數都係抄網上面其他人 我覺得應該重有空間向下
行完XMP 記得 自已改個vccio vccsa 預設超高 行到1.3 1.35

回覆  bcoobcbco

一樣Gskill 4400C19 XMP機都開唔到
XMP後改4133C19 開到window但唔穩定
之後電壓1.4->1. ...
a0211164 發表於 2018-12-7 15:42

唔該哂
我返去試下降cpu 速度 降nb 速度先
然後再試下超ram

回覆 29# bcoobcbco

正常超頻

應該RAM -> test & 加壓 -> CPU -> test & 加壓 咁會好D