回覆  bcoobcbco

正常超頻

應該RAM -> test & 加壓 -> CPU -> test & 加壓 咁會好D
zxcvbnm9394 發表於 2018-12-7 18:24

係,粗過我之前唔得閒所以先全部預設先,但預設都行唔到( CPU 5GHZ & 4.7NB )

降ring 跑 我都要ring 4.3  先行到5g 電壓1.31

回覆 32# zxcvbnm9394

岩呀,核心愈多,Ring愈難超
以前1.33v 77k 5G可以行47 ring
跟手1.312v 86k 5G已經要降到46 ring
而家1.248v 99k 5G跟手要降到44ring先穩跑,但當然電壓都有影響ge

曾經玩過粒7980xe行1.248v 4.5G都只係得38ring max

galxy hof 真係超好超,我朋友個對3200上到4133 CL18長行
友達正傳 發表於 2018/12/6 02:31

galax hof 性價比高,尤其是大陸賣緊的hof ii

降ring 跑 我都要ring 4.3  先行到5g 電壓1.31
zxcvbnm9394 發表於 2018-12-8 11:37

ring 影響大唔大
唔大的話我試下改低d

另外我想問 load line 同 cpu core v 既設定

zxcvbnm9394 發表於 2018-12-8 11:37

ring 影響大唔大
唔大的話我試下改低d

另外我想問 cpu load line 同 cpu core v 既設定
究竟優先調邊個先?
load line 我set level 2 or 3 已經唔穩

想問下師兄們超9900K有冇disable intel啲慳電功能,然後鎖死個頻率?
以前粒4790K要鎖死4.7GHz先至唔洗再加電壓令佢穩定,宜家到9900K唔知係咪一樣?

回覆 36# bcoobcbco

ring影響都幾大下,建議未搵到穩定vcore for 5G之前都Auto左個ring先,否則超唔起都唔知set錯咩

個人經驗,99k嘅ring行返auto姐係4.3算,4.4已經好勉強,4.5燒幾十分鐘機就會死,唔死果d唔代表超到,只係你唔識燒機

btw你用咩板? lvl2,3?
Asrock就愈低Lvl愈勁,例如我係用Lvl1的
Asus就愈高lvl愈勁,勁板例如Apex,Gene,Extreme果d就有lvl8,普通板就lvl7

9700k
asrock z390 extreme
Kingston HyperX Predator 3600MHz

用offset mode 10mV
cpuz睇1.328V(bios睇係1.056V),run aida64睇cpuz大概1.34x-1.37x

如果降到4.9Ghz既話係1.312V,溫度會低好多
打機玩total war warhammer2比用5.0低10度

唔知依個setting好唔好,不過睇落電壓唔高,用4.9Ghz打機都係70度左右我OK囉(連續4小時計)

回覆 39# tobytongtong

用Manual mode試下? CPU-Z 1.87果個準ge