想問下師兄們超9900K有冇disable intel啲慳電功能,然後鎖死個頻率?
以前粒4790K要鎖死4.7GHz先至唔洗再加 ...
Kennn 發表於 2018/12/10 13:28

我會咁做

ring 影響大唔大
唔大的話我試下改低d

另外我想問 cpu load line 同 cpu core v 既設定
究竟優先 ...
bcoobcbco 發表於 2018/12/10 12:52

ring對跑分有點作用,但平常用作用不太大

我會咁做
alexanderman 發表於 2018-12-15 10:26 AM

既然我粒ring都可以穩4.9,咁我今晚試下lock死再disable EIST同speedstep,睇下可唔可以穩到5.2

ring對跑分有點作用,但平常用作用不太大
alexanderman 發表於 2018-12-15 10:27

z390 taichi 出左新bios 今晚返去試下先
睇下ram 頻率可唔可以扯高d

既然我粒ring都可以穩4.9,咁我今晚試下lock死再disable EIST同speedstep,睇下可唔可以穩到5.2 ...
Kennn 發表於 2018-12-15 11:16

你地粒U 體質真係好
我個粒是但行avx 都會過熱

你地粒U 體質真係好
bcoobcbco 發表於 2018-12-15 12:48

星期日試下換埋 corsair h100i rgb+液金 試下有冇好d

岩岩更新完 V 1.8 BIOS
....根本冇分別
兩對RAM 都係失敗係
DDR4000 CL17
一定要CL18先行到
4133 MHZ 打上直接開機失敗....
佢BISO個到又話對記憶體有幫助,根本0作用 好失望呀ASROCK!

岩岩更新完 V 1.8 BIOS
....根本冇分別
兩對RAM 都係失敗係
DDR4000 CL17
一定要CL18先行到
4133 MHZ 打上 ...
bcoobcbco 發表於 2018-12-15 18:32

好奇怪 對ram 3800 3900都開唔到 但4000mhz 就冇問題

你地粒U 體質真係好
bcoobcbco 發表於 2018-12-15 12:48

我仲衰,全AUTO只調過TURBO...
我睇就算再上到去我散熱都頂唔到....
(燒Prime95)

我發現我底板既供電組溫度高得驚人
平時40度,玩遊戲已經扯到上 7 - 80度
行P95 TEST 仲會破百→降頻到極低→又涼返→又破百→又降頻
究竟咩一回事?
係咪底板VRM 散熱未貼實  無理由咁高溫