[操作疑難] 6850K 拉唔到個倍頻,好奇怪??(#14已解決)THX咁多位C兄

底板係x99 asus rampage v edition 10
OS win10
小弟好耐無玩超頻了,唔知道變化係咪大左
係bios SET 41倍頻試試,個倍頻都係去到38,GOOGLE 左D教學,點SET個41倍頻,但都係倍頻去到38,但係塊板個bios左上角,我係見到4100MHZ的,請問C兄,係咪有野開漏左。
PS,我試過用AI Suite 3 自動超頻 set 個bios都係無用,入去bios係set晒好了,我自己就手動set翻41倍頻,因為怕太高搞死粒U,但入到windows 已經FULL LOAD 緊 CPUZ 都係顯示 38倍頻,但係用AI Suite 3 入面個即時超頻就無問題,CPUZ係顯示41倍頻。
唔該大家先。

無開turbo mode?

Win10 問題
一係集體訴訟 告 Microsoft 逼佢出補丁解決呢個問題
一係退 1803 並主動 ban 咗 Windows Update
呢個問題只存在於 i7 68 69

極少數主機板廠家 例如 MSI 或者 ASUS WS 系列出咗 Beta BIOS 修復咗呢個問題
但絕對唔會係以上未提到嘅廠

底板係x99 asus rampage v edition 10
OS win10
係bios SET 41倍 ...
winson9998 發表於 2019-1-28 04:25

我塊ASUS X99 GAMING 都係咁,更新1902 BETA都冇用,又冇再新的bios
(WINDOWS 10 1809)
入WINDOWS用INTEL軟件超算數

WIN10 1809 KB4100347 Spectre FIX-BUG, 然後ITSC超頻全部失敗,
然後記得關左BIOS個HPET 佢~6X00/7X00 FPS會低一截

因為FIX Spectre BUG強制使用ITSC,如果開左HPET 會慢到喊

總之全世界 X99 + i7 68xx / 69xx 而家已經被呢隻 KB4100347 搞彎晒
如果唔告 M$ 以後 Win10 都唔駛旨意正常用
Win7 最多畀你吊鹽水吊到明年年初
係時候講拜拜喇

OS win10
係bios SET 41倍 ...
winson9998 發表於 2019-1-28 04:25

我岩岩係ROG 論壇見到,ASUS 有提供9001 9002 9003 (9001似乎電壓加唔到)
的BIOS專門修復呢個問題

但係好多型號佢地冇擺出黎比人下載, 要EMAIL去問先拎到,
我X99 ROG  GAMING 官網冇擺,但係ASUS客服有私下SEND比客

URL

我塊ASUS X99 GAMING 都係咁,更新1902 BETA都冇用,又冇再新的bios
(WINDOWS 10 1809)
入WINDOWS用INTEL軟 ...
s84292 發表於 2019-1-28 09:01

我刪除左KB4100347呢個更新都係無用,係咪其實WINDOWS 10 1809問題??
THX

總之全世界 X99 + i7 68xx / 69xx 而家已經被呢隻 KB4100347 搞彎晒
如果唔告 M$ 以後 Win10 都唔駛旨意正 ...
MelonGx 發表於 2019-1-28 11:21

我刪除左KB4100347呢個更新都係無用,係咪其實WINDOWS 10 1809問題??
THX

無開turbo mode?
火雲耶神 發表於 2019-1-28 06:55

有開