[中央處理器] Broadwell-E新微碼bios 下又滿血了

受制於M$ 1809,Broadwell-E 拉唔倒倍頻真係同條咸魚冇分別
苦尋解決方法,卒之喺以前蒲過嘅大陸論壇揾到新微碼bios

有需要嘅Asus 苦主睇啱可到以下鏈接自己執生
https://www.chiphell.com/forum.p ... peid%26typeid%3D222
我自己塊野雞rog 試咗係掂嘅,喺度燒隻雞賀賀佢

回復 1 #kcto
前幾日洗機幫塊X99-E WS裝番1809但狂BS,唔知有無關係.....

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# inori

硬件問題

岩岩上ASUS睇,
我用開塊ASUS ROG STRIX X99已經出左官方正式版1903 BIOS,(2019 02 22)
解決左超頻問題,仲可以正常加電(我之前用1902超到頻,但加電有問題,唔穩)

大家試1902破解之前,先去睇睇官方有冇出正式的1903 BIOS

回覆 4# s84292

破解版同官網1903都係基於1902改微碼,開cpuz 睇bios date 一目了然

回覆  s84292

破解版同官網1903都係基於1902改微碼,開cpuz 睇bios date 一目了然 ...
kcto 發表於 2019-3-5 09:54

但係我ROG STRIX X99 GAMING 由1902 升1903之後,
相同電壓同RAM設定可以由3.8Ghz跑到4.1Ghz  

但係我ROG STRIX X99 GAMING 由1902 升1903之後,
相同電壓同RAM設定可以由3.8Ghz跑到4.1Ghz  
謎 ...
s84292 發表於 2019-3-5 09:56

我同你用嘅都係同一塊野雞rog,之前喺其他帖求分享破解又唔睬人
燒雞圖用嘅就係破解版,都係沿用之前設定,啱啱升1903相同設定點解冇0.3GHz 加成

我同你用嘅都係同一塊野雞rog,之前喺其他帖求分享破解又唔睬人
燒雞圖用嘅就係破解版,都係沿用 ...
kcto 發表於 2019-3-5 10:15

我有貼到ROG個討論貼架,我都只係系入面,睇左幾百層樓先見到有人貼左條LINK出黎,得一塊板
我粒6800K 升9002之前,相同設定一直都係4.1Ghz,
係rog論壇搵到果個,加電壓冇反應(我果個唔係破解版,係asus客服send的),行得3.8
早幾日刷返官方1903,又變返正常4.1 (我個FW係9002)

應該你果個係第三方改,或者再新D有FIX到個電壓BUG

====
我岩岩係ROG 論壇見到,ASUS 有提供9001 9002 9003 (9001似乎電壓加唔到)
的BIOS專門修復呢個問題

但係好多型號佢地冇擺出黎比人下載, 要EMAIL去問先拎到,
我X99 ROG  GAMING 官網冇擺,但係ASUS客服有私下SEND比客

URL<<< 後面個回覆都有人回應係條LINK搵到BIOS
=====

我有貼到ROG個討論貼架,我都只係系入面,睇左幾百層樓先見到有人貼左條LINK出黎,得一塊板
我粒6800K  ...
s84292 發表於 2019-3-5 10:18

我用上面貼嘅chiphell 破解版,作者衹係將全系列牙石用原版bios 更新2E微碼而已

我塊x99 sabertooth 依家用緊個bios flash 係個陣跟guide用佢d tools 自己改,依家都唔記得點改