[中央處理器] 請教intel 6800k無法超頻 底板Asus Sabertooth X99

我試過拉倍頻但係無反應,亦都試關c-state,較電壓,bios入面能夠開關嘅相關功能亦都試過交差測試,同埋試過用xtu都係無反應,好似鎖咗倍頻咁,最後依家要用拉外頻先oc到(如圖)。想問下有無辦法拉倍頻去oc?

Computer Details:
CPU: intel 6800k
MB: Asus Sabertooth X99
RAM:Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2B3000C15
VGA: Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming

外頻oc結果

外頻oc結果

xtu無反應

去BIOS SET啦 可能軟超唔到

如果用Asus自家software能OC嗎?
否則要update bios?

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

回覆 2# devilcat1

已經試過bios改 但係都係無反應

回覆 3# akam7777

試過都唔得 我今晚再睇下bios會唔會再有更新
因為睇過其他post 講windows 10 1809版本好似要再更新bios 唔知會唔會關事

回覆  akam7777

試過都唔得 我今晚再睇下bios會唔會再有更新
因為睇過其他post 講windows 10 1809版本好 ...
kam5496 發表於 2019-3-3 21:27

隔離貼巳說Asus幾天前已有bios可更新,立即試一下再報告回来吧……

我用Asrock Taichi +6800k,win7
沒有問題……可能真係win10新版
本對X99有化學作用

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

回覆 6# akam7777

明白 我依家試下先

回覆 6# akam7777

試咗隔離貼嘅bios ,出現selected file is not a proper BIOS, 同埋上咗asus 網唔見有新update。

試咗隔離貼嘅bios ,出現selected file is not a proper BIOS, 同埋上咗asus 網唔見有 ...
kam5496 發表於 2019-3-5 06:34

想知你係點flash bios

試咗隔離貼嘅bios ,出現selected file is not a proper BIOS, 同埋上咗asus 網唔見有 ...
kam5496 發表於 2019-3-5 06:34

你解壓縮左未

我之前都係你呢塊,係孤兒板, 應該唔會有更新
你可以試下SEND EMAIL比支援,佢應該會SEND一個BETA比你