加更高速RAM請教

用緊AMD 2700 CPU+MSI 既B450 GAMING PRO CARBON AC主版
https://tw.msi.com/Motherboard/s ... N-AC#support-mem-14
而家插左兩條(好似超到3100MHZ)
Kingston HyperX Fury HX426C16FB2K2/16 DDR4 2666MHz 16GB Kit (2x8GB) 連黑色散熱片
如果賣出去值幾多錢?

另外換Kingston HyperX Fury HX432C18FB2K2/16 DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB) 連黑色散熱片        HK$ 935
請教可超到幾多MHZ,但求穩定就得?
見版版聲稱可插64G容量,但唔見珍實有兩條16G賣

如果你而家已經係3000 MHz , 換成3200 最多只有1-2% 既提升.
換成打機分分鐘一格都冇

回覆 2# crackong

如果換左第2條新ram呢?

回覆  crackong

如果換左第2條新ram呢?
imback 發表於 2019-4-11 17:51

如果你而家已經行緊3000 MHz + 正常timing.
除非你換d 好貴好快 (>4000MHz) 既ram
否則都係< 5% 的提升

我自己之前就係咁
用緊8x2 3000
想換, 研究過之後發現提升太少.
結果最後換左16x2 3200 .

回覆 4# crackong

唔太明,而家用緊兩條2666,OC後如3100,多左4百幾
換兩條3200,OC後如37XX,多左5百幾,速度唔係提升更多咩?

CPU Z點解睇唔到OC左既頻率??

頂上個RAM速度2667點解同下面OC 3066有出入既?究竟而家行緊邊個速度?

回覆  crackong

唔太明,而家用緊兩條2666,OC後如3100,多左4百幾
換兩條3200,OC後如37XX,多左5百幾,速度唔 ...
imback 發表於 2019-4-11 09:32 PM

你確定你行梗3000?
我睇第二張圖都係2667

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆 5# imback

"如果CL值唔加既前提下"
頻率提升對實際使用上,  同CPU承受能力有關(好似係)

頻率提升係會提供更大既頻寬去傳送資料,  
但Bandwidth已經足夠大既時候, 日常用未必明顯提升

你行緊2666....

回覆 6# lyh1993

唔係呀,你睇錯,係另一單
我意思係假設換兩條新RAM

另外琴晚係BIOS影左張相,兩個頻率,究竟邊個係真實部機運行緊?

回覆 9# imback

紅字最頂果個 DDR SPEED: 2667MHz