[記憶體] 510買到2x8GB CJR上3600Mhz?ADATA 3000MHz XPG GAMMIX D10分享

註:510價格是指上個禮拜的事,一直有留意的就會知道現在微漲了少少

前言
話說上個星期一RYZEN3000終於發售 ,咁一直俾1600拖後腿嘅小弟就即刻去買3600過一過癮
OK然後問題來了,zen2比zen1在同一記憶體時序下會有更大的latency,而本人一直所用的就是G SKILL的2400,等於把問題進一步加劇(但其實可能實際的影響也沒那麼大)。
而當下記憶體也是足夠的平,ADATA D10 8GB 3200MHz 才290一條,對於2400的亮機條來說,無論如何也是足夠香的了。然後去了腦店查詢但......沒貨= =,"好吧其實還有3000MHz的,才255你要不要試一試"其實當下我心裡真的是拒絕的 ,因為有了GSKILL亮機條的經驗和ADATA的大名加成後,我是不相信它能超上3200的。
但鑒於窮人基本上是不能有太奢侈的要求,而3000Mhz又確實很便宜 ,勉勉強強買了。
然後回家插上,無聊打開Thaiphoon Burner準備黑一下ADATA的時侯,好吧你怎麼會是CJR?

先上結果吧,怕沒人看得下去了
XMP

3600C16 18 20 28

MEMTEST 100%

OK講返過程,其實一開始都唔太信係CJR,點解?一來真係無聽過有人係呢個系列抽到CJR,更加唔好話係次一等型號。
二來係我真係超唔到上去呀我 !!!!!配合B350GTN服用,各種常規超頻條件下3400無法開機,3200入windows有機會爛聲,而且時序無論點改延遲相比3000其實無壓低到幾多。去到呢度,其實我都肯定唔到到底係主板問題(人地廚房佬3600都係咁上,雖然(應該)唔係CJR),定係披CJR皮嘅普通顆粒/挑剩的CJR問題?好吧,拆機驗身

稍為用力,已經解開了一面粘力不強的馬甲(感覺有點兒戲 ),可見上面顆粒最下方的序列頭四個字為DTBM,正是網絡上流傅的CJR編號
謎底解開 即刻準備換板折騰 (反正我覺得CJR再不濟也不至於3400都上不了)
最後敲定MSI B450I,X470/B450 TIER LIST 入面評分很高的供電,再加上ITX 2DIMM SLOT加強了記憶體超頻能力 ,堪稱千元以內戰鬥機,唯一短板應該就是沒有intel lan了。

接下來的流水賬就不表了,一如所料游刃有餘,直接MEMORY TRY IT 3400跟3600都能開機,剩下的只是更進一步的收窄時序和推高時脈。順帶一提,BIOSTAR作為一個名字有BIOS的板廠卻在zen2的新bios更新上嚴重落後,而佢BIOS入面的OC選項可謂混亂得一塌糊塗,某些同一個功能/電壓的選項會在整個BIOS重覆出現(2-3次),offset同override同時出現,然後你永遠不會知道給了多少電壓,
BIOS disaster我佛了。

總結:510(現在要600了)買一對能上3600C16的記憶體,其實已經極具性價比,配合新一代ryzen平台服用,可謂香中香中香。如果你手上有同一系列的RAM不妨用一下thaiphoon burner看一下是什麼顆粒,可能有驚喜也說不定。甚至你最近想入手一對差不多價格的RAM也可以一試運氣,但如果抱住抽獎的心態去購買,就看官自理了,畢竟目前也不知道為什麼一個低端的產品線會混進CJR。

主要參考:https://www.reddit.com/r/Amd/com ... se_to_bdie_presets/仲有CHIPHELL同NGA各帖

3733 試驗

目前最好成績(can't run memtest)

係呡個timing下試打R6同觀光模擬器:Odyssey
BURN IN.PNG

試行過AIDA64 RAM STRESS,MEMTEST 20%左右無show error直接關機

同場加映,AIDA64罷工
BURN IN.PNG

ram既電壓要加到幾多先上到3733,run唔run到aida 64 stress system memory

回覆 3# longtimenoc
1.44以上起碼,aida 64 stress system memory唔試住了反正散熱應該暫時搞唔掂
515ETG大悶罐加埋冷排前置吹熱風,同埋條RAM馬甲好似有D薄

但係個顆粒感覺要上唔難,再上都應該仲得

同Ching差唔多時間買,一樣D10 3000,一樣CJR

回覆 5# sunnykoomos

已經長行緊3733c17 1T了 ,都只不過係1.37v

回覆  sunnykoomos

已經長行緊3733c17 1T了 ,都只不過係1.37v
Mr.scy 發表於 7/8/2019 11:49 AM

有無全個timing? 遲D試下

回覆 7# sunnykoomos

其他小參數都是跟DRAM-Calculator-for-Ryzen/ 亦都可以唔跟,
SOC,VDDP,VDDG都要加電壓
建議用闊少少時序始終我呢張ITX版同埋目前呢個電壓下都已經收得好緊
如果你加DRAM電壓到1.38之後行memtest都不會黑屏的話,亦可考慮>1.37的電壓

我之前買左10條 D10 3200
4條 B-die 其他忘記了

ADATA 16GB Kit AX4U320038G16-DT60 XPG SPECTRIX D60G DDR4 3200
请问大家,如果我买,这对记忆体,好唔好有冇意见。