[操作疑難] TUF B450M-PLUS GAMING + 3600 + Corsair Vengeance RGB PRO CMW32GX4M2C3200C16

開左XMP 但RAM 只上到3000 , 上唔到3200 , 請問點先行到3200?

THANKS.

CPU

MOTHERBOARD

RAMSPEED

ram 1.PNG

RAMCLOCK

試下自己MANUAL SET?
但係你呢塊板加埋16GB*2 都會有難度,真係要慢慢試

回覆 2# Mr.scy

本身對超頻都無乜大期望,    見佢塊板話support ddr4 3200+  加上corsair rgb pro 幾靚先買佢

btw, 因為本人少超頻, 只想行番對ram 既speed only , 要加電定點set 架....
謝謝回覆

https://dlcdnets.asus.com/pub/AS ... 89583397.1556251961

page 28

Memory Frequency (唔記得駛唔駛開左ai overlokc/ over tuner 先改到)
呢度應該有得選ram行咩速

不過咁,就算你對ram寫行到最多3200,都唔代表夾任何一塊板都行足(特別是amd板,所以amd ready既ram又特別貴)
我自己是3000只行到 2933

page 28

Memory Frequency (唔記得駛唔駛開左ai overlokc/ over tuner 先改到)
呢度應該有得選ram行咩速 ...
rfdingo 發表於 2019-7-29 03:06 PM

可以用外頻屈上3000
因為AMD係2933下一格3066
無真係3000嘅除頻就唔識除

開左XMP 但RAM 只上到3000 , 上唔到3200 , 請問點先行到3200?

THANKS.
MIKE1986 發表於 2019-7-28 05:14 PM

你條RAM嘅IC問題夾唔到AMD起上3200
唔易搞

回覆 4# rfdingo

呢個我睇左了, 謝謝

回覆 5# lkl0120

請問除頻係點除?
因為我都係岩岩由I7-3770 升級上黎,無乜留意到其他野...謝謝

回覆 6# lkl0120

姐係我對RAM 唔夾AMD 黎用?

可以用外頻屈上3000
因為AMD係2933下一格3066
無真係3000嘅除頻就唔識除
lkl0120 發表於 2019-7-29 20:41

-.- 麻煩野就算,蝕少少我接受到(低位入滿懷安慰 )