關於 DDR4 的超頻教學

各位好,雖則大家見我消失一段時間
間唔中都有出現下嘗試解決大家係超頻上嘅問題
我整咗兩條片係關於超RAM
主要係以
AMD RYZEN 9 3900X
ASUS CROSSHAIR VIII IMPACT
ANTEC KATANA DDR4-3200MHz 16GB KIT
做示範

亦都嘗試以 ASUS TUF B450M PLUS GAMING 做B450晶片嘅代表
同埋以 ASUS MAXIMUS XI APEX 做INTEL嘅代表
希望解決到大家對超RAM嘅疑問同方法
影片連結:

而家我儲緊一D常犯錯誤
其中一個比我獨立做咗一條片
想睇下大家對RAM嘅疑問或者有冇咩覺得係常犯錯誤值得同人分享?

求各位比D意見,感謝!

唔知點解我以前塊990X mb,RAM插A1 A2槽行XMP無問題,係咪XMP個SPEED同原有W/O XMP速度差距唔大所以無事?

唔知點解我以前塊990X mb,RAM插A1 A2槽行XMP無問題,係咪XMP個SPEED同原有W/O XMP速度差距唔大所以無事? ...
EVANGELION 發表於 2020-2-20 09:27 AM

的確低速有影響嘅機會比較少
但當大家說到要超頻時玩到高速就另當別論

而廠方一直建議插2-4是有原因

唔知可唔可以喺到搭單問問題, 錯地方就 del 我個reply la.
我用
ROG C8I
F4-3200C14D-32GTZR (B-die)
Bios : CPU voltage auto(display at  1.4xv)
           SOC - 1.15v
           DRam : 1.44v ( display at 1.46v)
            VDDSOC Current Capility :120%
            VDDSOC  Phase control : Extreme
            DRAM Current Capility :120%
            DRAM  Phase control : Extreme
我上 3600 cl161616 1T 過到memtest ,但過唔到 prime95 blend, 打機又破音又 crash game咁
請問係咪我條 B-die 廢到 3600 都上唔到?
唔該

唔知可唔可以喺到搭單問問題, 錯地方就 del 我個reply la.
我用
ROG C8I
F4-3200C14D-32GTZR (B-die)
Bios  ...
kelvin31 發表於 2020-2-24 02:30 PM

唔係,你一定要放鬆後邊細數來跑
而家無乜晶片可以三個數一樣嫁喇

BTW,3600真係可以連SOC電都唔搞直過
C8I太強

唔係,你一定要放鬆後邊細數來跑
而家無乜晶片可以三個數一樣嫁喇

BTW,3600真係可以連SOC電都唔搞直過
C ...
lkl0120 發表於 2020-2-24 03:11 PM

我主要係打機用, 放到171717 上3800 唔知得唔得呢, FCLK lock 喺 1800 好D 定跟返上 1900 ?

又搭單+分享

我有對 b-die (Corsair RGB Pro 3600-18-19-19-19-39 C18 2x8GB)
乜電都唔加,穩超到 3866 C16
但係4000 連機都boot唔起,加電無效,鬆 timings 無效,R 穿晒頭

btw b-die tier 2 & 3 嘅 memory timing可以tune 到好盡,跑分會見到快咗,效果仲明顯過tune CL/RCD/RAS tier 1 timings
日常使用唔太覺差別,但係代價係粒U 會熱好多 (HWiNFO64 CPU package power)

所以都係長行冇咁 chur 嘅 3866-16-16-16-36-300 2T 1.36V 就滿足

P.S. Asus Z370F + 8700K@5GHz

我主要係打機用, 放到171717 上3800 唔知得唔得呢, FCLK lock 喺 1800 好D 定跟返上 1900 ? ...
kelvin31 發表於 2020-2-24 03:32 PM

除非你知道FCLK可以行到1800,如果唔係你改3800會行900
咁可能要轉3733,最麻煩係你試唔到係咪FCLK唔穩定係RAM唔穩
到時SOC電補1.15比佢睇反應
3733/3800的話
16-18-18-18-38 1.35V有機會過到,早期的B DIE

又搭單+分享

我有對 b-die (Corsair RGB Pro 3600-18-19-19-19-39 C18 2x8GB)
乜電都唔加,穩超到 3866 C1 ...
風風 發表於 2020-2-24 04:29 PM

後邊Timming 收到係可以好快,問題是收唔收到
除非有人派密碼,如果唔係一個一個試我真係唔會再咁試

BTW,4000 19-21-21-42 1.4V-1.45V無FEEL?

其實點樣先知係FCLK唔穩定係RAM唔穩?