[操作疑難] 想知道超頻設定

索引 - 複製.jpg

用緊9700K RAM PATRiOT Viper Steel DDR4 16GB 4400Mhz 板M11H
而家咁SET可以正常運作冇問題.但CPU超到5.2會開到機但LOAD到帳戶入WINDOWS會藍面,入唔到桌面
另外RAM打機用4000 16-16-36好定好似用而家既設定,唔該高手指點

CPU都極限啦
INTEL平台用高頻都無壞

今日比電到1.38就入到WINDOW打到機,用CPUZ睇U電壓一直1.332到1.342,係咪正常?

今日比電到1.38就入到WINDOW打到機,用CPUZ睇U電壓一直1.332到1.342,係咪正常?
strikewinghk 發表於 2020-6-4 09:47

正常,因為有vdroop,要set防掉壓,再較低D電壓

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

回覆 4# CometCrasher

我而家SET到佢LV8,電壓固定左

索引 - 複製.jpg

呢個最新設定,仲有咩設定可以注意,RAM行緊16-16-35 4000MHZ

呢個最新設定,仲有咩設定可以注意,RAM行緊16-16-35 4000MHZ
strikewinghk 發表於 2020-6-4 11:39 PM

留意溫度有冇高到要跌速,燒機PASS就得嫁喇

心得: 唔追AVX就減AVX OFFSET -5

回覆 7# lkl0120

塊板得AUTO.正數0.1.2.3.4.5個AVX打唔到負數唔比自己輸入,燒機用AID64最高都係72度用緊風冷,咁粒U推高左係咪RAM都可以再超高少少?

回覆  lkl0120

塊板得AUTO.正數0.1.2.3.4.5個AVX打唔到負數唔比自己輸入,燒機用AID64最高都係72度用緊風 ...
strikewinghk 發表於 2020-6-5 12:30

AVX offset 1     =  -0.1 GHz / -100MHz
2 = -0.2 / 200....
..

林仔想講,  如果你唔追AVX,  set  AVX offset, 跑FPU/AVX果時就會降頻 (99k唔想太熱我都set左-2/-3)
至於下面留番比其他人解答

回覆  lkl0120

塊板得AUTO.正數0.1.2.3.4.5個AVX打唔到負數唔比自己輸入,燒機用AID64最高都係72度用緊風 ...
strikewinghk 發表於 2020-6-5 12:30 PM

咪即係5囉...........................

你燒緊幾多PACKAGE POWER,無奶油咁先得72度
同埋FPU同CPU獨立各自燒

不過算我已經懶到機都唔燒長=.=