[測試] AMD R3 3300X 求其超 (#14結局)

CPU: AMD R3 3300X
MB: ROG-STRIX-B450-F-GAMING
RAM: Corsair DDR4 3600 CL18 8G X2
CPU Cooler: Noctua U9S

試吓上45倍頻
懶得down咁多tools, 玩吓cpu-z個bench算
目標係長行

CPU風扇速度行靜音mode
其他setting唔改,電壓Auto,Ram行DOCP預設3600

首先係default + PBO(MAX +200)
Idle:

Full load:

CPU-Z:

超頻後(改完倍頻之後Ryzen master個電壓就會不正常咁鎖死)
Idle:

Full load:

CPU-Z:

整理
由自動超頻轉成手動超頻到4.5Ghz之後
Idle 用電: 2.9 > 7.6 W
Full load 用電: 43.1 > 57 W (+32%)

Idle 溫度: 43 > 47 C
Full load溫度: 78 > 92 C

CPU-Z 單核跑分: 520.4 > 542.5 (+4.2%)
CPU-Z 多核跑分: 2836.6 > 3048.4 (+7.5%)

總結
92度,唔再上啦
由於塊板只要一手動倍頻就無法再用boost等等自動超頻功能
永遠保持係高壓高頻
所以都係爽一吓就算,唔考慮長行啦

#13 update
#14 最後決定長行

回覆 1# 風雨飄搖

how long does it takes to 92C ?

回覆  風雨飄搖

how long does it takes to 92C ?
anonymoushk 發表於 2020-6-14 12:54

幾秒
但會保持係嗰個溫度

電壓可以降去1.35試

電壓可以降去1.35試
3300X 發表於 2020-6-14 18:12

佢個電壓真係好難觸摸
我唔想lock死佢,想佢可以好似auto咁按情況調節

咁理論上offset係我想要嘅嘢
例如set offset -0.1V嘅話
當U嘅頻率auto idle 1.0V嘅話佢應該係會變0.9V
auto fulload 1.4V嘅話應該係會變1.3V

咁我就set -0.05V試吓
點知開唔到機
後來發現佢同我諗嘅唔同
佢係base on一個常數再加減(好似係1.1V)

我又唔知手動set應該以幾時嘅電壓為準
set 1.3V, 即係fullload定idle行1.3? 定永遠都lock死1.3?
即係除非不斷去試
否則根本無從判斷自己加咗或者減咗幾多電壓?(對比auto)

sorry for 1999
因為我真係唔識+睇唔透

Auto電永遠唔準
為左穩定通常都會俾多
所以一般手動OC都set fixed電壓

電壓可以降去1.35試
3300X 發表於 2020-6-14 18:12

啱啱試咗
用電降到52W,溫度都係92度止步

不過Ryzen降電壓會降埋效能
好似冇乜意思?

佢個電壓真係好難觸摸