新手試超3900x求教

以前超頻講緊十幾年前。
而家睇setting 真係嚇親。
慢慢摸索下。目的係先摸頂後摸底。
CPU 用 ryzen master set 4300.  1.3V
但燒fpu 可以上到91度(幾分鐘內)。但已經用緊360水冷 Nzxt x72
正常嗎?但我用原裝散熱膏only.

比較好體質既3900可以上到幾多? 應唔應該用all core 超呢? 謝謝指教。

91度算好喇
240排可以過百

91度算好喇
240排可以過百
nelsonlee130 發表於 2020-8-31 22:55

我睇錯, 原來 bios reset 左, 佢 91果陣只係 3.9G... 搵笨..
睇來我隻水冷係有問題... 不過我轉攻 undervolt試下..
而家 all core 4.1G
vcore 我記得我set 1.160v.. 但入 ryzen master 同 ADIA睇都係 1.1v
燒緊 FPU 80度. CPU Power 90W
R20 就只有  7281分.
咁算唔算正常?

我睇錯, 原來 bios reset 左, 佢 91果陣只係 3.9G... 搵笨..
睇來我隻水冷係有問題... 不過我轉攻 under ...
mcdull 發表於 2020-9-1 12:44 AM

R20分數正常
電壓要睇返VCORE/VDD 唔係VID
另外manual oc可以係BIOS 分開CCD較
例如同一電壓CCD0 41.5 CCD1 41.0
因為3900x 2粒CCD 應該有個體差

咁樣較完佢唔識scaling, 長期 4.1g 有冇計?
琴日小超對大陸 32GB RAM, 由 3000Mhz 上 3200Mhz.. 都叫行到.
因為而家係 WM 入面測唔太準, 但 R/W 都有 57455MB/46091MB
Memory Copy 55727MB  Latency 就幾高...82.4ns

用得360,換埋散熱膏吧
個溫度係有啲高

用得360,換埋散熱膏吧
個溫度係有啲高
kcthomlau 發表於 2020-9-1 11:59

我得枝陳年 GELID GC2... 十幾年貨仔, 試下..
不過我部機熱係有原因, 冷排入風後就吹過6隻 hdd 有啲檔住啲氣流.  水溫話係 40 度...

回覆 7# mcdull

熱風一定係吹出

回覆  mcdull

熱風一定係吹出
kcthomlau 發表於 2020-9-1 13:35

冷排係機前, 係抽風入, 跟住吹過6隻 hdd (成幅牆咁), 再流向底板經機尾風扇抽出. 所以 M2 / VRM 都會特別熱.

.... 睇黎.. 有D野唔妥..... 唔係好岩數...

我用隻最CHEAP既CM 360, FOLDING成晚冇開冷氣都過唔到70度.
我3950